söndag 8 augusti 2021

Svalare och traditionell augustistart

 Vädret under första augustiveckan har varken lyst med heta temperaturer eller torka som under juni–juli utan med en för månaden helt normal väderlek.


BORGÅ. Medeltemperaturen ligger vid 16,4 grader, exakt som på lång sikt, räknat  från 1974. Regn har det redan fallit 27 millimeter. Det är välkommet för växtligheten och kan eventuellt påverka en senare svampskörd ifall regnen håller i sig. Tyvärr har tåget gått för lantbrukarna för vilka skördeutsikterna är kanske de sämsta någonsin. I regel regnar det för c. 90 millimeter i augusti. I fjol föll det 66 millimeter regn, och allra mest under månadens sista tredje del.

Soligt och klart har vi haft för c. 50 procent. Det är 8 procentenheter under normalvärdet för augusti. 

Efterlängtat

Den rådande omväxlande vädertypen är antagligen efterlängtad för ett flertal människor som tröttnat på eller rentav haft svårt att existera under de många heta dagarna i juni och juli som var 16 respektive 22 till antalet.

Den 7 augusti sjönk vattenståndet i havet på Vessö till det lägsta för sommaren, vilket var -31 centimeter under normalvattenstånd. Vattentemperaturen har beroende på vindar från norr i sommar varierat mellan 27 grader som högst och 9 grader som lägst. För tillfället är det 16 grader i havsvattnet på Vessö.

Lågvatten. Den 7 augusti var havsvattenståndet sommarens lägsta, dvs. –31 centimeter under det normala.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar