måndag 23 augusti 2021

Augustiregn ger hopp om svamp

 Den kruttorra sommaren fram till sista dagarna i juli lovade inte gott för svampskörden. Men de rikliga regnen i augusti har vänt på steken.


BORGÅ. För närvarande har det regnat närmare 130 millimeter och regnmängden kan spädas på ännu under en dryg vecka. Väderutsikterna pekar nämligen på en fortsatt regnmängd på nästan 50 millimeter. I så fall blir augusti rekordregnig för rekordet för närvarande sattes i augusti 1986 då det föll 177 milliliter regn. Senast vi hade en minst lika regnig augusti som hittills är år 2013 då regntalet var 137 millimeter.

Svamp har redan hittats i form av stensopp. Kantareller finns men är ännu mycket små. I dag såg jag de första trattkantarellerna. Också blåbären har satt igång med en andra, mindre skörd, vid sidan av de bär som mognade i juli men mestadels torkade ihop.

Kyligt

Medeltemperaturen för augusti skrivs nu till 16,8 grader. Det är fortfarande litet över det långsiktiga värdet på 16,4 grader men beräknas sjunka under 16 grader p.g.a. kalla dagar och nätter under den närmaste framtiden. I augusti ska dagstemperaturen ligga kring 21 grader, nu är den c. fem grader lägre.

Med tanke på sommarens medeltemperatur är rekordet inte ännu hotat. År 1997 var medeltemperaturen 18,5 grader och i år blir den något kring 18,7– 18,8 grader tack vare de heta månaderna juni och juli.

Soligt och klart har vi för närvarande haft för drygt 40 procent i augusti, i genomsnitt är det klart för 58 procent i augusti, regnen har självfallet inverkar så här långt.

Temperaturen i havsvattnet på Vessö är nu 16 grader, en pågående nordvästanvind sänker på temperaturen och fastän det väntas slå om till sydväst igen är sommaren så långt framskriden att vi inte når upp till 20 grader i vattnet längre. Vattnet är högt vilket korrelerar var med pågående lågtryck och ostadiga väderlek. Hösten närmar sig och med den en ny vädertyp.


Augustimåne. Den 22 augusti sken fullmånen över vattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar