lördag 10 april 2021

Kall början på april

Någon nämnvärd vårvärme har april inte ännu uppvisat men det ser ut att bli bättre kommande vecka.


BORGÅ. Med medeltemperaturen kring 3 grader har temperaturen rentav sjunkit från den första veckan. Nattemperaturen har hållit sig nära 0 grader medan dagstemperaturen inte ännu stigit över 10 grader. Samtidigt har det fallit regn och snö och procenten för soligt och klart väder är nere i 30 procent. Normalt är det vackert för 49 procent i april medan medeltemperaturen är 4,1 grader.

April har de senaste fem åren visat sig från sin kyligaste sida år 2017 då månaden med en medeltemperatur på 2,4 grader var kallast på 20 år. Följande år var det varmare, medeltemperaturen var 5,2 grader och 2019 hela 6,3 grader. Det smakade sommar eftersom det rådde för årstiden höga dagstemperaturerna från den 18 till den 27 april, vilket motsvarade normala sommardagar. Att det var fråga om april märktes ändå på att nätterna ännu var kalla.

En dramatiskt sänkning av temperaturen skedde efter den 27.4. 2019 då dagstemperaturen ännu var 21 grader för att nästa dag sjunka till 11 grader. Orsaken var att vinden nu blåste i nordostlig riktning från Kolahalvön och Ishavet. Rekordvärmen i april noterades 2000 då medeltemperaturen var 6,8 grader. I fjol var det mera normalt med 4,4 grader i genomsnitt.

Bättre

Som bäst faller det regn och snöslask men ser man på prognosen framöver blir det bättre.

Måndagen den 12 april stiger temperaturen till 11 grader, sedan blir det litet back i maskinen men fr.o.m. den 16 april framåt håller sig dagstemperaturen över 10 grader och nattemperaturen över 0 grader. Kanske vi får en normal eller högre medeltemperatur i alla fal. Mycket kan ännu hända när 2/3 av månaden återstår.


Isfritt på landet. Den här veckan försvann isen på Vessö också om havet hade svallat fritt ett par hundra meter från stranden redan i några veckor.


Snö i skogen. En skogspromenad längs stigen till Sondby träsk visade, som det brukar den här årstiden, att det alltjämt fanns snö kvar i skogen.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar