måndag 22 februari 2021

Fortsatt kallt men snart vänder det

 Det kalla vintervädret håller i sig men från mitten av veckan blåser västliga vindar och det blir värmegrader på dagen.


BORGÅ. Med en medeltemperatur i dagsläget på –10,2 grader är februari fortsättningsvis nästan fem grader kallare än normalt. Men påbörjade vecka får vi blidväder med dagstemperaturer upp till +5 grader samt litet regn och sol om vartannat. Går det som prognosen utlovar blir medeltemperaturen för februari kring 8 köldgrader. Fyra gånger har det varit kallare sedan år 2000 och 11 gånger räknat från 1974, vilket innebär att vi befinner oss i den kallaste femte delen hur som helst.

Redan iförrgår och igår steg dagstemperaturen över 0 grader, vilket senast inträffade den 27 januari.
Köldrekord

Vinterns köldrekord för egen del uppmättes den 18 februari med 24 köldgrader. I januari var det –23 grader som kallast, men många har haft det ännu kallare, från Sibbo har jag hört om 28 grader kallt i februari. Så här kallt (–24) i februari var det senast 2012 då det uppmättes –27 grader i Borgå. Tre kalla dagar den 17–19.2. kom också med sol vilket betyder att procenten för soligt och klart väder nu är 35.

Nederbördsdagarna är uppe i 8 och snömängden i Harabacka visar på 35 centimeter.

En vandring längs ån i lördag visade att isen vid Mannerheimgatans brofästen hade spruckit up och vatten flödade på isen. Det hindrade inte pilkare som satt och väntade på napp femtio meter söderut därifrån.


Is och vatten. Vatten syntes på isen vid Mannerheimgatans bro den 20 februari. Men det räcker nog innan det blir islossning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar