tisdag 9 februari 2021

Det kalla vintervädret fortsätter

 Februari är den kallaste månaden, vilket bekräftas med råge den här vintern. Det kyliga vädret med vindar från nord- nordost håller i sig åtminstone den här veckan för att mattas av en aning fram till den 21 februari.


BORGÅ. För tillfället är medeltemperaturen -10,7 grader, det har varit vackert för 30 procent och nederbördsdagarna är två. Medeltemperaturen för innevarande vecka kretsar ännu kring låga -15 grader, för att stiga mot 8–10 köldgrader påföljande vecka. I samband med den kalla vädertypen förväntas solen synas allt oftare och de klara nätterna blir kalla, ändå inte så kalla som i januari då det var –23 grader som kallast. Nu verkar vi snusa på –20-gradersstrecket när det är som kallast.

De många snöfallen och snöyrorna från januari har lyckligtvis lyst med sin frånvaro. Alla som tvingats hålla sin egen gård och trottoar snöfri har fått vila upp sig igen. Och så värst mycket utlovas inte vad snö beträffar den här månaden mera.

Mot varmare tider

Som Forecas meteorolog Markus Mäntykannas understryker i sin senaste blogg upplever vi en unik situation med en klart kall vinter och en utlovad varmare vår, åtminstone varmare än i fjol. Förra året var som en enda seg och lång höst som sträckte sig från november till och med april. Ingen besående snö heller för den delen.

Europeiska centralen för medellånga prognoser (ECMWF) skriver på meteorologiska institutets hemsida om en temperatur fr.o.m. mars till och med maj som för vår del ligger 0,5 - 1 grader högre än normalt. Men ta med en nypa salt, det kan, men behöver inte stämma, eftersom tidpunkten är så långt framöver.

Hur som helt. Bäst att bara leva i nuet och njuta av ett hederligt gammaldags vinterväder med snö, kyla, skidturer för den intresserade och kanske ganska snart havsisar som håller både pilkare och andra friluftsentusiaster. Normalt ska Finska vikens östra del ha en istjocklek på 15–40 centimeter, men för närvarande är den 2–5 centimeter.

Snödjupet är nu uppe i 30 centimeter och ökar kanske ännu under pågående och sista vintermånad.




Trio på Långholmsvägen. Tre vitsvanshjortar betraktade vägen framför dem och blev lätt överraskade av bilen som kom bakom den 2 februari.


Kall Runebergsdag. Runebergsdagen hade en temperatur mellan -19 och -13 grader, så det fanns flitigt med besökare vid fågelbrädena.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar