torsdag 10 september 2020

Regnigt men milt

September är här och med för många den en återgång till vardagen. Månaden har under den första tredje delen visat sig från sin varmare sida, men samtidigt har det regnat nästan dagligen.

BORGÅ. Medeltemperaturen 14,0 grader den 10.9. är hög, normalt uppvisar september en snittemperatur på 11,4 grader räknat fr.o.m. 1974 och 12,0 grader sedan 2000.
De första dagarna var varmast, den 5.9. hade vi en medeltemperatur på 14,7 grader.

En liten förändring inträffade på morgonnatten den 10 september då temperaturen sjönk med fyra grader från 15 till 11 i.o.m. att den hårda vinden vände till nordväst. Så för tillfället är det både blåsigt och soligt men kyligare än på länge.
Ofta regn
Dagarna med regn är nu uppe i 8 och regnmängden är 64 millimeter. Normalt regnar det c. 80 millimeter i september och det kommer naturligtvis att fortsätta men inte lika intensivt, för nästa vecka utlovas både snudd på sommarvärme och sol. Bara en eller ett par dagar ska det bli regn fram till den 19 september.
Sol och klart väder har vi i detta nu haft för 43 procent. Det är ganska normalt för årstiden då både regnfronter och sol mellan regnskurarna är legio. På månadsbasis har september klart väder för 46 procent. I fjol hade vi vackert för 40 procent och regnmängden uppgick till 108 millimeters medan temperaturgenomsnittet var 11,1 grader. Som varmast var det 23 grader och som kallast -1grad, det vill säga nattfrosten slog till, närmare bestämt den 19 september, en dag senare än i medeltal.

Hård nordvästan. På eftermiddagen den 10 september blåste det en hård nordvästlig vind på 19 meter i sekunden och 24 meter i byarna.


Folktomt. Corona eller slumpen? Ågatan i Gamla stan var s.g.s. folktom idag vid 13-tiden i dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar