måndag 21 september 2020

Höststormen kom av sig

Den höststorm som slog ut strömmen i ett 70 000 tal hushåll i Finland och orsakade en hel del skador i västra och mellersta Finland senaste vecka mattades ut när den nådde södra Finland.
BORGÅ Prognosen för oss här i söder var minst 10 mm regn och storm. Det kom 1 millimeter Stormvindar förekom däremot.
På Emsalö uppmättes 21 m/sek och 25 m/sek i byarna. Med en vind från sydväst hade vattnet stigit mot en meter över det normala men nu blåste stormen från norr. Det betydde en normalare vattennivå men mycket fallna träd, eftersom träden utvecklat kraftiga rötter för vindar från syd- sydväst men inte från stormvindar från norr.
Mot det normala
Vädret har den senaste tiden i huvudsak varit torrt och ganska soligt men temperaturen har börjat sjunka mot det normala. Nattemperaturen har gått ner till +5 grader ett par gånger medan dagstemperaturen hållit sig kring 15-16 grader. Men till torsdag-fredag utlovas t.o.m. temperaturer på 20 grader, Indiansommar kallas det visst. Medeltemperaturen är nu 13,0 grader, det har varit vackert för 36 procent och regnmängden är det för september som helhet normala litet på 70 milliliter.
I samband med orkanen Sally som drog över Florida fick man i Pensacola 190 mm regn i timmen under fyra timmar, dvs. totalt 760 millimeter. Det är ungefär det samma vi får på ett år – nu kom det under fyra timmar. Och vattnet stod upp till fönsterhöjd på husen och man färdades med båt längs gatorna. Högvatten. Söndagen den 13.9. steg vattnet till +50 cm och bryggan var i fara. Men under stormen den 17 september blåste det från norr och bryggan klarade sig.

Högvatten. Söndagen den 13.9. steg vattnet till +50 cm och bryggan var i fara. Men under stormen den 17 september blåste det från norr och bryggan klarade sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar