måndag 24 augusti 2020

Augustiregnen kommer sent

Länge var augusti ovanligt torr men de senaste dagarna föll det regn och mera utlovas till månadsskiftet.
BORGÅ. Fram till den 22 augusti uppgick regnmängden till bara 9 millimeter. Men den 22 och den 23 augusti föll det närmare 30 millimeter i Borgå och 36 millimeter på stugan I Vessö. Det satte fart på svamparna som länge lyst med sin frånvaro.
Augusti är i regel rätt regnig, millimetertalet är så pass högt som 94. I fjol fick vi 98 mm; 2018 föll det 102 och 2017 ännu så mycket som 101 millimeter regn i augusti. Nu har det regnat omkring 40 millimeter och mot månadens slut den 30–31 augusti tyder prognosen på kanske 30 millimeter till. Totalt blir det i alla fall mindre regn än i genomsnitt.
Ombytligt
För närvarande har vi en medeltemperatur på 17,3 grader och det har varit vackert för 60 procent. Normalt har augusti sol och klart väder för 58 procent och en snittemperatur på 16,4 grader räknat från 1974 men 17,0 grader utgående från år 2000.
Vädret under sommarens sista vecka är ombytligt. Det är halvklart med solglimtar och litet regnskurar då och då. Mera regn verkar det alltså bli till slutet av månaden, och temperaturen håller sig mellan 20 och 10 grader. Det går mot höst men ännu finns fläktar av sommaren kvar.
Högvatten
Utmärkande för sommaren var det höga vattenståndet i juli som höll sig 30–50 centimeter över det normala. Först nu mot slutet av augusti har vattenståndet återgått till det normala. Det märks i grönt sjögräs på stenar och klippor som länge gömts under vattenytan.
Onormalt är också att förekomsten av älgflugor är liten jämfört med åren innan samt att algblomningen räknats till bara ett par, tre dagar trots 19 heta dagar i sommar.
Höstligt. Det börjar skifta i gult i naturen, ett tecken på att hösten lurar bakom knuten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar