fredag 14 augusti 2020

Augusti ser ut att bli som normalt

Nu i trakterna av halva augusti ser det ut som om månaden skulle hålla sig nära normalvärdena. Vi har två heta dagar bakom oss och en på lut.

BORGÅ. Temperaturen i dagsläget på 17 grader är som normalt om vi räknar fr.o.m. år 2000 men över det normala om vi utgår från 1974 som har en snittemperatur för augusti på 16.4 grader. Det visar att augusti, liksom alla månader blivit varmare under de senaste 20 åren.
Den varmaste perioden denna augusti hade vi från den 7 till den 10 augusti då också två heta dagar noterades den 8 och 9.8. Varmast var det den 8 augusti med 29 grader i Borgå. Som kallast hade vi vid gryningen den 12 augusti med en temperatur på 8 grader.
Varierande
Sol- och klarvädret har varierat  och växlat om från hyfsat i början och under den heta perioden till halvklart och mulet däremellan. För tillfället har vädret varit klart för 50 procent. Normalt är augusti vacker för 57 procent.
Regndagarna har varit sparsamt förekommande, 5 stycken i dagsläget. Också regnmängden korrelerar med regndagarna och är för tillfället 9 millimeter. Normalt får vi  c. 90 millimeter regn i augusti.
Prognosen för vädret 10 dagar framöver utlovar en het dag kommande söndag och därefter halvklart och något regn samt temperaturer mellan 23 och ned till 10 grader. Det betyder att vi landar rätt nära medelvärdena när sommaren övergår i höst.

Sommarfägring. Vy från Stora Tärnesören öster om Haxalö den 9 augusti. I bakgrunden ses Vessölandet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar