lördag 25 april 2020

Våren tog ett steg tillbaka

Vårvärmen mot slutet av april höll i sig i tre dagar men sedan fick nordliga vindar temperaturen att sjunka.

BORGÅ. Den kalla och regniga april som inleddes den 11.4 slutade den 18:e då det blev torrare och mellan den 20 och 23 april upplevde vi dagar med en maximitemperatur på 15 grader, den 21.4; samt nattemperaturen kring fyra värmegrader. 
Därefter var det slut på det roliga. Vinden vände till nord och fastän det på dagarna var närmare 10 grader orsakade vindens kyleffekt att det kändes ovanligt kallt jämfört med dagarna innan. På morgonnatten i dag den 25.4. sjönk temperaturen till -2 grader, senast det var fallet var den 12 april.
Också snö
Medeltemperaturen med fem dagar kvar till Valborg är nu 4,5 grader (4,1 normalt), det har fallit nederbörd 12 dagar. Allt sedan den 17.4. har det varit uppehåll. Torsdagsmorgonen den 16 april var marken vit av snö, men snötäcket smälte bort samma dags kväll.
För tillfället har vi haft vackert för 50 procent och det utlovas halvklart fram till månadsskiftet, så procenten bibehålls sannolikt.
Vårtecken
Vårtecknen droppar ändå in. I Japanska parken utanför vårt hus blommar scillorna och några blyga narcisser med dem.
I fjol då april var ovanligt varm började svål magnolian som körsbärsträden blomma kring den 27 april. Vi får nog vänta på det till tidigast första veckan i maj.

Vårtecken. Scillorna står än så länge för blomsterprakten i Japanska parken – eller den Japanskt inspirerade författarparken – som den egentligen heter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar