söndag 12 april 2020

Solvädret övergår i regn och rusk

Påsken är en nyckfull högtid vad vädret beträffar på gränsen mellan vinter och vår.  I år var långfredag och påsklördag den 10–11.4. mild, halvklar och torr men påskdagen blöt och kall. Så blir också påskannandag.

BORGÅ. Strålande påskväder fortsätter med 20 graders värme rubricerades inlägget på denna blogg om förra påskens väder, som inföll fredagen den 19 till måndagen den 22 april och var drygt en vecka senare än i år, men i alla fall. Det var varmt.
Eftersom påsken är en rörlig högtid som inträffar någon gång mellan den 23 mars och den 24 april är redan de naturliga avvikelserna så stora att vädret kan bli litet hur det råkar.
Som normalt
April har i detta nu en medeltemperatur på +4,1 grader, vilket är exakt som på lång sikt. Det har varit vackert för c. 60 procent och fallit nederbörd 7dagar av 12. Det här måste man nog godkänna som hyfsat, men fortsättningen blir ostadigare, regnigare och kallare, främst under kommande vecka.
När jag skriver detta inlägg hamrar regnet mot taket, hunden har varit ut och luktar som en våt hund brukar och så kommer det att fortgå en tid. Meteorologiska institutet utlovar ett väder med dagligt regn och fem till åtta grader på dagen fram till fredagen den 17.4. Därefter blir det sol och litet varmare. Långsiktsprognosen som sträcker sig till den 25 april på sajten klart.se visar att medeltemperaturen alltjämt håller sig vid 4,1 grader men att det blir mestadels mulet och att det faller nederbörd över 20 millimeter.
Varmt och kallt
I fjol var april strålande, medeltemperaturen var 6,3 grader, som varmast var det 21 grader, det var vackert för 69 procent och det föll nederbörd 4 dagar.
Men det kan vara värre. April 2017 var den kallaste på 20 år med ett temperaturgenomsnitt på 2,4 grader, 43 procent vackert och 16 nederbördsdagar.
Vårtecknen fortsätter hur som helst att droppa in. På långfredag den 10 april visade sig några blyga vitsippor längs en stig vid Uddas. På samma rutt märktes nere vid ån att renoveringen av brunnar och rör vid avloppsreningsverket/pumpstationen i Kokon äntligen är genomförd efter ett snart två års arbete. 
Vårtecken. Vitsipporna blommade långfredagen den 10 april.

Byggarbetena vid pumpstationen i Kokon är färdiga och trafiken löper normalt.


Regn. Påsksöndagen kom med regn och rusk. Utsikt från bilen mot nya bron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar