onsdag 11 mars 2020

Milt, blött och någon solglimt

Mars tycks fortsätta med den vädertyp som rådde under vintern, dvs. det milda, blöta och sporadiskt soliga vädret fortsätter.

BORGÅ. För tillfället är medeltemperaturen +2,5 grader (-1,5 normalt). Den mildaste mars hade vi 2007 då temperaturen i snitt steg till +3,2 grader. Det är enda gången det varit en högre temperatur än i år. 
De för mars typiska kalla nätterna och soliga, varma dagarna har lyst med sin frånvaro på några få undantag när. Den 7 och 8 mars gick temperaturen på natten ned till två, tre köldgrader. Temperaturvariationerna mellan dag och natt har varit små. För det mesta har dagstemperaturen kretsat mellan 3 och 6 värmegrader.
Snö fick vi den 4.3. men den hade smält bort följande dag. Regn har förekommit 8 av 10 dagar och nederbördsmängderna har varit rikliga.
Sol - och klarväder har vi haft för 19 procent när det normalt ska vara 48 procent vackert i mars. Det är det mulnast noterade någonsin för mars.
Det blev aldrig någon termisk ordentlig vinter med bestående snötäcke och dessutom frös Borgå å aldrig på så att man kan tala om en ordinarie islossning, bara då och då förekom ett tunt istäcke. I stället hade vi högvatten som först nu har avtagit och mycket blåst.
Litet kallare
Prognosen visar på ett väder som blir aningen kallare och soligare under de kommande veckorna, men medeltemperaturen håller sig stadigt över 0 grader och torde landa på c. +2 värmegrader kring den 24.3. Notera kan att nätterna fr.o.m. torsdag denna vecka till början av nästa vecka blir kalla med temperaturer ned till -7 grader.
Värmeöverskottet för januari-februari är uppe i 13,7 grader, dvs. så mycket varmare har det varit än normalt och nu när kanske även mars får ett överskott på c. +3,5 grader har årets tre första månader i snitt varit omkring sex grader mildare per månad än normalt. Det är unikt. Blir intressant att se hur fortsättningen av våren och i synnerhet sommaren blir.


Undantag. Den mulna och blöta inledningen av mars hade några dagar då det förekom sol. Den 8 mars var en av dem.

1 kommentar:

  1. Vädret är inte så annorlunda längre i Finland eller Sverige. Jag bor i Västra Sverige, nära Danmark, och det "dåliga" vädret kommer ofta till oss från Norge (Oslo-hållet), in från Atlanten. Men nu är det milda snöfattiga vintrar hos oss, ofta sol och plusgrader på dagarna mellan 3-9C. För tio-tjugo år sedan kunde jag möta köldtemperaturer ner till -30 grader i Lahtis dit jag ofta reste i januari-februari. Saknad den riktiga vintern ibland och Salpausselän Kisat! De belysta hoppbackarna kunde vi se från mammas fönster på sjunde våningen på hennes sista boende på vårdhemmet. - I morgon lämnar min man och jag Teneriffa där det har varit runt 26 grader och mestadels sol. Det blåser ofta. Lite dramatiskt har vädret varit här denna gången. - Trevlig helg!

    SvaraRadera