söndag 22 mars 2020

Marssnö- och solsken på

Vädret i mars går mot det soligare trots små bakslag med snö.

BORGÅ. Vårdagjämningen i går den 21.3. då dag och natt är lika långa överallt på Jorden fick en hälsning från Kung Bore i form av ett tätt snöfall mitt på dagen. En del av snön ligger fortfarande kvar på marken.
Men vi har också fått sol i allt frikostigare former. När sol- och klarvädret i början av mars låg vid 8 procent är vi nu uppe i 33 procent.  De milda temperaturerna under första tredje delen av mars har från mitten av månaden förbytts till kallare nätter och soligare dagar. Mellan den 15–17 var nattemperaturen nere i 6 köldgrader. Kallast hade vi den 21 och 22.3. med -8 grader på morgonnatten. Varmast var det den 20 mars med +9 grader.
Högre än normalt
Medeltemperaturen är för tillfället  +1,7 grader. Det är drygt tre grader högre än normalt i mars. 
Nederbördsdagar har förekommit rikligt, dvs. 16 av 22 i detta nu.  Till slutet av mars utlovas sol s.g.s. dagligen och temperaturer litet under + 10 grader på dagen. Efter nästa veckas tisdag den 24.3. verkar också nattemperaturen att hålla sig över 0 grader.
Den 29 mars övergår vi till sommartid då visarna flyttas en timme framåt. Kvällarna blir då ljusare och morgnarna mörkare. Den 28 oktober är den sen dags att igen återgår till normal- eller vintertid. Man får hoppas att coronapandemin som upptar allt i nyhetsväg för tillfället ebbat ut tills dess.


Snöfall. En snöby svepte in över Borgå på dagen den 21 mars.



Sol. Den 22 mars lyste solen från en klarblå himmel. Havet på Vessö har varit öppet hela vintern och svanparen har stannat kvar när det funnits mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar