onsdag 15 januari 2020

Fortfarande milt med blåst och högvatten

Den ovanligt milda januari fortsätter. Till vädertypen hör hårda vindar från sydväst och högvatten som följer på varandra.

BORGÅ. Till idag utlovas maximitemperaturer på 8 grader, något som inte tilldragit sig i januari tidigare och som var ett faktum redan den 8.1. Medeltemperaturen ligger för närvarande vid 2,3 grader, också nytt januarirekord. I prognosernas belysning ser det ut som om januari skulle få en medeltemperatur på minst +1,0 grader, vilket i så fall skulle vara det högst noterade sedan egna observationer inleddes 1974. Närmast ligger januari 1989 som hade 0,0 grader i genomsnitt.
Större bild
En större bild med data om medeltemperaturen i januari i Helsingfors visar att temperaturen i genomsnitt i Kaisaniemi hållit sig över 0 grader åren 1925, 1930, 1989 och 2009. Mildast var det 1930 med 1,4 grader. Då är det att notera att medeltemperaturen i Helsingfors normalt är c. en halv till en grad högre än i Borgå, så när det i Helsingfors var +0,6 grader 2008 hade vi i Borgå -0,3 grader. 1989 var det +0,5 grader i Helsingfors och alltså 0,0 grader i Borgå.
Med det milda vädret har följt hårda vindar och stormbyar. Vattenståndet ha varit högt i flera repriser. Som högst var det kring den 11 januari då vattnet steg till 98 centimeter över det normala i Borgå. För tillfället är vattnet ungefär 50 centimeter över det normala.
Också sol
Procenten för sol- och klarvädret är nu 38 för det har också varit soligt 8 dagar av 15, trots dagens hällregn.
Snö hade vi i Borgå mellan den 5 och 6 januari. Den snö som bildades med snökanoner i Kokon skidbacke håller på att smälta bort, det är lätt att hålla sig för skratt för dem som ansvarar och har ekonomiska intressen för backen.
Mild vinter?
När också februari och mars förutspås ha en medeltemperatur på c. en till två grader över det normala ser vintern ut att bli en av de mildaste. Den mildast vintern hade vi 2007-2008 med medeltemperaturen +0,5 grader
 Nu verkar det som om december-januari får en medeltemperatur på c. +1,4 grader. Får februari en genomsnittstemperatur på minst +0,4 grader skulle vi ha ett nytt maximirekord för vintern på +0,6 grader. Men det är ännu bara spekulationer. Öppnas portarna till norr blir det snö och köld på ett dygn.

Högvatten. Vy från västra åstranden den 12 januari. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar