lördag 25 januari 2020

Det kan bli snö till månadsskiftet

Med en medeltemperatur i januari som ligger nästan åtta grader över genomsnittet –  dvs. +2,5 i stället för -5,0 – känns det ovanligt när det igen utlovas litet kyligare och eventuellt snö till månadens sista vecka.

BORGÅ. Maximirekord har slagits för januari på många håll i landet och också Borgå har nu en högsta temperatur på +8 grader som noterats den 8 och 21 januari. Medeltemperaturen är likaså rekordhöga +2,7 grader för tillfället och väntas sjunka något så att månadsmedeltalet stannar på c. +2 grader.
Men det blir alltså kyligare, om bara litet. Temperaturen pendlar mellan fyra värme- och två köldgrader fram till den 31.1. och samtidigt utlovas litet snö den 27, 29 och 30 januari, vilket indikerar att vi kan ha ett tunt lager snö på marken när februari inleds.
Novemberväder, eller?
Man kan vara av olika åsikt, men snö och köld är att föredra ur flera perspektiv. Nu när det har rått novemberväder i snart tre månader med regn och blåst och milda vindar har det gjort att byggnader blivit blöta och att vägar förstörts på ett annat sått än om vädret hade varit torrt och kallt som det borde vara normalt med tjäle i jorden.
Om det här milda, blöta vädret är det nya normala är frågan. Eller är det ännu bara naturliga avvikelser som hör till med vår vädertyp här i Norden?
Snö hade vi i januari mellan den 5 och 6 och den 23 januari föll det snö från kl. 15 på eftermiddagen men den hade smält bort till 22-tiden.
För närvarande har vi haft vackert väder för c. 30 procent medan det fallit nederbörd 14 dagar.
Februari ser i början ut att få en snittemperatur på -1 till -2 grader under första veckan, men hur det fortsätter är för tidigt att säga.


Bedrövligt. Skidbacken i Kokon ser inte mycket ut för världen men kanske det tar sig.


Sju timmars vinter. Den 23 januari snöade det mellan kl. 15 och 16 men snön hade försvunnit mot 22-tiden. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar