torsdag 10 oktober 2019

Kall oktober vänder mot det mildare

I vädret pågår en förändring. Den onormalt kalla början på oktober övergår till mer traditionella temperaturer samtidigt som vädret blir ostadigare, dvs. regnigare och mulnare.

 BORGÅ. Oktober har en medeltemperatur på cirka 6 grader. Därför har perioden fram till den 10.10. med snittemperaturen 3,7 grader varit ordentligt kylig. Dagstemperaturerna har med undantag för månadens första dag som hade 12 grader som högst oftast legat under 10 grader medan nattemperaturerna fr.o.m. den 4.10. pendlat kring och under 0 grader. Kallast har vi haft den 5,6 och 9 oktober med -1 grad.
Men det blir mildare. En titt två veckor framåt visar att medeltemperaturen blir kring 6–7 grader med över 10 grader dagstid och 1-7 grader på nätterna. Stämmer det har vi kring den 23 oktober ett snittvärde som ligger tre tiondelar under det normala. Och då återstår ännu en vecka av oktober.
Det har tillsvidare varit vackert för drygt 20 procent (36 normalt) och fortsättningen blir ännu mulnare. Vädret efter den 10 oktober är definitivt mulnare än normalt i oktober som under de fem senaste åren haft vackert för 41, 16, 27, 55 och 23 procent.
Snö
Regnmängden uppgår i detta nu till cirka 20 millimeter, vilket är lägre än det brukar. I genomsnitt faller det nämligen omkring 90 millimeter nederbörd i oktober.
Den första snön fick vi redan den 4 oktober, då en liten skur med blötsnö noterades. Officiellt kommer den första snön när snön ligger kvar på ett djup av minst 1 centimeter följande morgon.
Nu är i alla fall hösten som vackrast. Det skiftar i gult och rött och t.ex. på ängarna i Tarkis avtecknar sig granna öar i omgivningen.


Höstprakt. Den japanskt inspirerade författarparken i Borgå har en vacker färgsättning liksom den övriga naturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar