måndag 21 oktober 2019

Grå och kylig oktober

Oktober har varit som den brukar, våt och grå och samtidigt aningen kallare än normalt.

BORGÅ. Medeltemperaturen har stigit vecka för vecka men ligger fortfarande i dag den 21.10. på 5,5 grader, dvs. några tiondelar under genomsnittet som är 5,9 grader. Prognosen för slutet av månaden tyder på att det blir kallare så om vi räknar med en genomsnittstemperatur på cirka 5,4 grader landar vi en halv grad under det normala när oktober övergår i november.
Karakteristiskt för vädret har varit för årstiden rätt varma dagstemperaturer medan nattemperaturen legat under det normala. Men fr.o.m. den 16.10. har köldgraderna på morgonnatten uteblivit och nattemperaturen har stigit från fem upp till åtta grader. Som kallast var det den 15.10. då temperaturen var nere i tre köldgrader.  Varmast var det den 13.10. med 13 grader.
Regnigt
Det har regnat tre dagar av fyra varför sol- och klarvädret för närvarande är 20 procent. Normalt har vi ett procenttal på 36. Regnmängden är nu uppe i 88 millimeter då den är 79 millimeter i genomsnitt för hela oktober. Kraftigare regn har förekommit 3-4 gånger, mest regn fick vi den 11 oktober då det regnade 26 millimeter. Mestadels har det ändå fallit 2-4 millimeter i form av duggregn och spridda regnskurar. Morgnarna har varit disiga och vädret gråkallt, helt normalt med andra ord.
I fjol var oktober mild och rätt klar, medeltemperaturen blev 6,8 grader, det var vackert för 41 procent och det föll 54 millimeter regn under 14 regndagar.
Disig morgon. Morgonen den 18 oktober var grå och disig i parkområdet vid Huktis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar