fredag 17 maj 2019

Varmare dag för dag

När början av maj ännu var rekordkall har vädret blivit varmare och blir det dag för dag fram till en viss gräns nästa vecka, men medeltemperaturen är ännu den lägst uppmätta.

BORGÅ. Den 15 maj var snittemperaturen 7,0 grader efter att ha varit 4,0 och 5,8 den 5 och 10 maj. Andra hälften av maj återstår givetvis och antagligen stannar vi på c. en grad under normalvärdet 10,7 när maj övergår i juni. Den kallaste maj uppmättes i Borgå 1994 med 7,9 grader i genomsnitt medan 1980 uppvisade 8,0 grader.
 Under veckoslutet utlovas dagstemperaturer på över 20 grader medan nattemperaturen börjar närma sig 10 grader. Det höjer på medeltemperaturen mycket mera än hittills då nattemperaturen hållit sig några grader över 0. Det varma vädret håller i sig till nästa veckas torsdag. Sedan blir det litet kyligare med dagstemperaturer kring 17 grader och nattemperaturer på 6–7 grader. Det här enligt den svenska väderappen klart.se där man också kan skriva in orter från t.ex. Finland och få en prognos på 14 dagar framöver.
Vackert men också regn
Ett övervägande vackert väder har fått procenten för sol- och klarväder att närma sig 60, dvs. normalvärdet för maj. Men det har också regnat och millimetertalet är för närvarande 52 jämfört med normalvärdet 42. I fjol föll det 12 millimeter regn i maj. 
Och mera regn utlovas under kommande vecka då det eventuellt faller 10–15 millimeter till. Det är välkommet och gör att åkrar och marker inte blir för torra. 
Som bäst grönskar ju naturen i skiraste grönt, såsom björkdungarna på gångvägarna i Harabacka. På stigarna på Vessö har älgarna däremot knäckt många ungtallar och det ser litet visset ut. Vi ska i alla fall vara glada över att älgflugorna kommer först i augusti. Nu väntar försommaren och hela högsommaren så det är bara att tacka och ta emot.


Grönt. Björkarna är klädda i ljusgrönt på gångvägarna i Harabacka. I bakgrunden Johanna-hemmet.

Knäckt. Älgarna har knäckt ungträd i skogen på Vessö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar