måndag 6 maj 2019

Rekordkall början på maj

Enligt mediauppgifter har början av maj nationellt sett aldrig varit så här kall under meteorologiska institutets 120 år långa mäthistoria. Samma gäller Borgåregionen.

BORGÅ. Med undantag för 1 maj som var solig och hade en hyfsad maximitemperatur på 15 grader samt en nattemperatur på -1 grad har det varit kallt.
Om april i nästan två veckor hade temperaturer som var 10 grader varmare än normalt har det under de första dagarna i maj t.o.m. den 5.5. varit 10 grader kallare än i genomsnitt. Maj ska normalt ha dagstemperaturer kring 15 grader men nu höll sig temperaturen kring 6 grader, ja den regniga och snöslaskiga 3 maj hade en temperatur mellan 0 och 4 grader. Genomsnittet för majs första fem dagar är därmed 4 grader. Från den 2 till den 4 föll det snöslask och ren snö i form av stora blöta flingor.
Nu ska vi förstås inte dra några stora växlar på det här, en stor del av månaden återstår och temperaturen börjar långsamt stiga. Både väderapparna på yr.no och meteorologiska institutet utlovar dagstemperaturer på över 20 grader efter veckoslutet den 12–13 maj, Foreca är försiktigare och talar om 15 grader. Hur som helst blir det varmare men det ostadiga vädret fortsätter.
Under det normala
Helt klart är att en rekordvarm maj med klart för 81 procent och 14,6 grader i medeltemperatur samt 6 heta dagar som förra året får vi nog inte se i år.
I stället tyder det på att maj blir svalare och regnigare än i genomsnitt. Normalt har vi 10,7 grader i genomsnitt i maj och en regnmängd kring 40 millimeter. För tillfället har vi haft vackert för 45 procent medan det regnat 24 millimeter.

Den kyligare vädertypen har fått vårens ankomst att bromsa upp sig, men det är fortfarande grönt och växtkraften bara väntar på varmare väder.


4 maj. Sön vräkte ned i stora blöta flingor under eftermiddagen den 4 maj.


5 maj. Kallt men soligt väder kännetecknade 5 maj då gatuserveringen vid ån nära gamla bron hade öppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar