lördag 13 april 2019

Temperaturen åkte berg- och dalbana

Temperaturen har pendlat från varmt till kallt nu när april närmar sig den 15:e. Men det blir varmare igen.

BORGÅ. Den milda starten på april fick en och annan att tro att vårvärmen kommit för att stanna, men där fick de tji.
Första veckan i april bjöd i alla fall på dagstemperaturer på upp till 13 grader och nattemperaturer på litet under 0 grader så medeltemperaturen för denna varma period kom att stanna på 5,5 grader.
Men sedan blev det betydligt kallare än i genomsnitt eftersom medeltemperaturen i skrivande stund den 13.3. är nere i c. 3,5 grader, ett dropp på hela två grader från den första veckan i mars. Kallast var det den 12 april då nattemperaturen gick ned till 6 köldgrader.
Varmare
Det här blir sannolikt också månadens kallaste temperatur medan värmen igen ligger på lut nästa vecka och den verkar hålla i sig så långt fram man ser. Nästa vecka utlovas nämligen dagstemperaturer på 15-16 grader medan nattemperaturen så småningom fr.o.m. långfredagen den 19.4. håller sig över 0 grader.
Medeltemperaturen i april  är 4,1 grader räknat från 1974 och 4,8 grader räknat från 2001. Nu ser det ut som om vi kunde få en medeltemperatur på 5,5 – 6,0 grader i för april som helhet. Det skulle i så fall betyda  att april bara  en handfull gånger har varit mildare sedan 2001 och 6 gånger sedan 1974.
För tillfället har det varit vackert för drygt 60 procent (48 normalt) och torrt. I samband med det snöfall som ägde rum den 8–10 april och fick marken att bli vit för några timmar kom även gatuarbetarna i gång och borstade och tvättade med maskiner bort den sand som behövdes på trottoarerna i vintras.
I trädgårdar skymtar man redan blyga små scillor och litet mera högresta snödroppar i vitt eller lila. Den första tussilagon skymtades vid västra åstranden kring den 1 april. Med drygt två veckor kvar till 1 maj ska också vitsipporna börja synas om inte till påsk 19–22.4. så mellan påsk och första maj.


Sista snöfallet? Den snö som föll den 10 april kan vara den sista för i vår, men man ska aldrig vara för tvärsäker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar