tisdag 23 april 2019

Strålande påskväder fortsatte med 20 graders värme

Sällan har påsken varit så vacker som i år. Och kommande vecka ser ut att bli ännu varmare och solen fortsätter att skina.

BORGÅ. Påskvädret var i stort sett soligt med undantag för annandag påsk då vädret slog om till mulet. Temperaturen växlade under dagstid mellan 17 och 12 grader men nattemperaturerna var fortfarande kalla och pendlade mellan 0 och +2 grader.
Tisdagen den 23 april steg temperaturen för första gången till 20 grader i Borgå. Normalt sker det kring den 11 maj vilket var fallet i fjol. 20 grader den 23 april är rekordtidigt. Vårens värmerekord på nationell nivå sattes även den idag i Kouvola där det var 20,8 grader.
Det tidigare rekordet då temperaturen första gången steg till 20 grader i Borgå var den 24 april år 2000 som också är den tillsvidare varmaste aprilmånaden med 6,8 grader i genomsnitt.  Normalt är medeltemperaturen i april 4,1 grader. I fjol var den 5,2 grader. 
Närmar oss
Men vi kommer antagligen ganska nära rekordet från 2000 i år, säg 6,6 grader, eftersom kommande vecka ska uppvisa temperaturer kring 20 grader dagstid samtidigt som också nätterna blir varmare med temperaturer kring 5–8 grader. Värmen kommer från sydost i trakterna av Svarta havet vilket betyder att vi som bäst i Finland har det varmare än i Spanien där det regnar och är kyligt.
Svalare
Men det finns ett smolk i bägaren. Fr.o.m. nästa söndag den 28.4. sjunker temperaturen till det normala, dvs. litet över 10 grader medan nätterna fortfarande är rätt milda. Valborg ser ut att firas i halvklart väder med en högsta temperatur kring 10 grader.
Så det gäller att njuta av den oväntade sommarvärme som råder för tillfället. Medeltemperaturen är nu uppe i drygt 5 grader, det har varit vackert för 67 procent och regnen har uteblivit. Den enda nederbörden för april föll i form av snöslask och snö den 8–10 april. Det betyder att varningen för gräsbränder snart övergår i varning för skogsbrand om det torra vädret fortsätter.


Blomningstid. Magnoliaträden står i beråd att blomma i den japanskt inspirerade författarparken intill Borgå stadsbibliotek.



Vitt och grönt. Vitsipporna slog ut i blom på samma ställe ungefär på långfredagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar