lördag 16 mars 2019

Väderomslag får det att luta mot termisk vår

Den från det normala avvikande kyliga vädertypen i början av mars övergick efter den 14.3. till ett milt, regnigt och blitt väder. Det betyder att den termiska våren eventuellt redan har börjat.

BORGÅ. Med termisk vår avses att dygnets medeltemperatur bestående överstiger 0 grader. Så har det varit sedan den 14 mars. Men kommer det ett bakslag med en längre period då medeltemperaturen ligger under 0 grader är det bara att börja räkna om på nytt från det att vädret igen blir mildare.
Ser vi på den termiska vårens ankomst i Borgå så började den först den 20.4. ifjol då våren var cirka 2 veckor försenad. Året innan, 2017, var dagen för den termiska vårens ankomst den 26.3. Det rimmar bra med meteorologens statistisk för termisk vår i södra Finland som är ett faktum sista veckan i mars.
Ser vi på det tidigaste och senaste datumet för den termiska våren i Borgå skedde det som tidigast 1975 den 19 mars. Senast vi fick termisk vår var 1988 då det var dags först den 28.4. I genomsnitt sker det den 4 april.
Ett annat vårtecken är vårdagjämning då dag och natt är lika långa. dvs. 12 timmar. Officiellt sker det den 20 mars i år. Men p.g.a. ljusets fraktion i atmosfären i gryning och solnedgång inträffar tidpunkten då dag och natt är lika långa redan den 18 mars här. Då går solen upp kl. 6.26 och ned 18.26 i Borgå.
Mildare än normalt
Medeltemperaturen har varit på stigande så att den den 5.3. var -5,4 grader, den 10.3 var den -3,6 och den 15 mars uppgick den till -3,5 grader. Men prognosen visar som sagt på dygnstemperaturer över 0 grader så långt framåt man kan se. Det indikerar en slutlig medeltemperatur för mars kring 1 köldgrad (-1,7 normalt).
För tillfället har det varit soligt och klart för 25 procent medan dagarna med nederbörd är uppe i 11.
Åisen i Borgå försvinner möjligtvis redan i mars men antagligen först i början av april. I genomsnitt sker det den 12 april och i fjol skedde det den efter en kall vår först den 15 april.


Regnig vårvinterdag. Regn, snöslask och vatten på åisen präglade förmiddagsvädret i Borå den 16 mars.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar