torsdag 7 mars 2019

Mars började med sol och snö, köld och blida

Mars har så till vida ett oberäkneligt lynne att vädret kan variera från kallaste vinter och mycket snö till soliga, varma vårdagar. Tillsvidare har vi fått känna på den vintrigare sidan men det ändrar sig.


BORGÅ. Med en medeltemperatur på nästan -5,5 grader, sol och klarväder för nästan 50 procent och snöfall då och då kunde vi lika väl ha talat om någon av vinterns  tre månader. Men det handlar om första veckan i mars som var frostbiten så det räckte och blev över.
Kallast var det natten till den 6.3. då temperaturen gick ner till -13 grader. Men också dagstemperaturerna har rört sig när 3 köldgrader för att  nu den 7 mars första gången stiga över 0-strecket.
Vädret slår nu om till blitt, snö eller snöslask och regn, men efter veckoslutet blir det igen kallare. Först kring den 20 mars ändrar igen vädertypen med tremperaturer över 0 grader. Vill man sig på en gissning kan mars får en medeltemperatur på -2 – -4 grader, vilket är avgjort kallare än genomsnittets -1,7 grader.
Men så här var det också fjol då mars uppvisade ett genomsnitt på -4,7 grader och det var soligt och klart för 48 procent.
10 värmegrader
Nu vet vi inte hur vädret blir efter den 20.3 men det verkar sannolikt att vi inte når upp till en av vårens milstolpar, dvs. datumet då temperaturen första gången stiger till minst +10 grader.
Ifjol skedde det den 9 april och i genomsnitt sker det den 10.4. Senast vi uppnådde 10 värmegrader i mars var de facto åren 2014–2017 då det hände den 12.3; 17.3; 28.3. och 26.3. 
Snömängden i Harabacka är nu 4 centimeter och verkar få ett tillskott med veckoslutets och följande veckas snöfall som enligt prognosen uppgår till drygt 20 centimeter.
"Än så är det lång till vår, innan rönn i blomma står" skrev Zacharias Topelius i Sov du lilla videung visan och man är nödgad att hålla med honom. Ifjol var våren två veckor försenad. Återstår att se hur det blir i år.


Öppet vatten. Bara i stranden finns det kvar is på sommarstället på Vessö. Det konstaterar också flattyn Molly som den 4 mars var på väg att ta sig ett dopp, men fick tummen ner av husse.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar