måndag 18 februari 2019

Vårkänning i februari

Veckoslutet från fredag till söndag bjöd på vårstämning. Temperaturen nådde nya höjder, solen sken och gatorna blev hala.

BORGÅ. På åisen syntes i alla fall pilkare, detta segslitna släkte, som närapå trotsar naturlagarna genom att sitta på flortunn is. Så var inte ändå fallet, folk rörde sig längs isen både till fots, på skidor och med cykel.
Fredagen den 15 februari var varmast. Då steg temperaturen till +8 grader, liksom också på lördagen medan söndagen den 16.2. med +4 grader redan var litet svalare. Meteorologen talade om nytt värmerekord på 8,4 grader för årstiden i södra Finland men p.g.a. att jag avrundar till närmaste heltal kan jag notera att det tre gånger varit varmare i februari, visserligen litet senare, kring den 20:e. Så var fallet åren 1990, 1998 och 2015 då det var +9 grader i Borgå i februari. Men milt var det nog och solen värmde redan riktigt skönt.
Med  svag köld på natten medförde det i alla fall nya hala trottoarer och vägar, så det gäller att använda halkskydd eller nabbskor om man vill hållas på benen.
Föhnvindar
Orsaken till värmen var som det brukar de föhnvindarna som bildas den här årstiden. De drog som vanligt in från väster. Föhnvinden uppstod när ett högtryck förstärktes i Centraleuropa så lågtrycken sökte sig in över Ishavskusten och nordligaste Finland. De kraftiga västliga vindar som därmed uppstod mellan hög- och lågtrycksområdena tvingade den fuktiga luften från Atlanten att blåsa direkt över Skandinavien och fjällmassiven i Norge och Sverige. Luften avkyls när den stiger uppåt så att en del av den faller som regn väster om fjällen medan ny torrare luft drar in mot öster.
Milt
Medeltemperaturen är för tillfället för februari höga -0,5 grader (-5,7 normalt för februari) och den verkar inte ändra sig nämnvärt under återstoden av februari. Detta trots att denna veckas torsdag och fredag blir kallare med nattemperaturer nere i kanske hela 17 köldgrader, men så återgår det till plusgrader och blidväder igen.
Fredag till söndag bättrade också på procenten för sol- och klarvädret så den nu är 20. Snömängden har vid Harabacka mätstation decimerats från maximala 41 centimeter den 7.2. till 20 centimeter för närvarande. Antagligen blir det ännu snö och köld innan vintern är förbi, men om man tippar på att någon längre köldperiod inte mera finns i sikte borde man vara på den säkra sidan.


Vårtecken. Det ångade nere vid det öppna vattnet under Mannerheimgatans bro fredagen den 14.2.


Fint lördagsväder. Lördagsmorgonen satte fart på livsandarna på en promenad längs västra åstranden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar