söndag 10 februari 2019

Kyla och snö förbyttes i regn och slask

De kalla första februaridagarna slutade som mot en vägg den 8 februari då blidväder, snöslask och regn svepte in omgivningen i ett jämngrått dis.

BORGÅ. Det syntes helt konkret på gator och trottoarer i Borgå som blev fulla av snömodd, det bildades djupa hjulspår längs gatorna och ställvis oframkomliga trottoarer. Problematiskt är det också att köra längs t.ex. Linnankoskigatan ner mot Mannerheimgatan eftersom det finns snövallar på båda sidor av gatan och bilar är parkerade utanför vallarna. I praktiken betyder det en körfil. Så man får vänta och anpassa sig om man ser bilar komma emot. Snöröjningen verkar ta hand om de större trafiklederna medan de övriga på sidan om får klara sig utan tillsyn tills tiden räcker till.
Temperaturmedeltalet som den 5.2. var -2,4 grader är nu -1,4  grader. Nätterna  den 6 och 7.2. var kalla och temperaturen var nere i -11 och -6 grader. Däremot har dagstemperaturen de senaste dagarna pendlat kring 0 och ett par värmegrader.
Solen syntes den 6 februari i sex timmar. Annars har det varit mulet. Det betyder en procent på soligt och klart som går lös på 3 (2,5) den 10.2. 
Snön minskar
och det blir klarare
Snömängden har kraftigt decimerats i och med blidvädret. Som mest snö hade vi den 7.2. då djupet var 41 centimeter i Harabacka. För tillfället är snödjupet drygt 25 centimeter och minskar hela tiden.
Ser vi framåt tio dagar visar prognosen på klarare och litet kyligare väder fr.o.m. den 12 februari. Dagstemperaturen rör sig från -3 till +2 grader och nattemperaturen mellan -8 och 0 grader.
Det ser ut som om den kallaste perioden denna vinter skulle vara över. Vad som händer efter den 20.2. och hela mars är förstås ännu osäkert. Det kan skärpa till men några tecken på det finns inte, åtminstone under den närmaste framtiden.


Vatten på åisen. Den 9.2. fanns det vatten på isen mellan gamla bron och Mannerheimgatans bro.


Svårforcerat. Vägen till parkeringsplatsen vid begravningsplatsen bakom ortodoxa kyrkan såg ut så här den 10.2.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar