tisdag 22 januari 2019

Kyla, fåglar och blodmåne

Den 21 januari frustade kung Bore till ordentligt då ganska oväntat temperaturen sjönk ned under 20 köldgrader och månen förmörkades. Vid fågelbordet var det livlig trafik.


BORGÅ. Månförmörkelsen med den s.k. blodvargmånen syntes över s.g.s. hela jorden. I Finland och vår region syntes den blodröda månen på morgonen den 21.1.19 ungefär mellan kl. 7 och 8 då månen låg helt i jordens skugga och hade en matt röd färg. Det beror på att den kortvågiga blå färgen inte under rådande omständigheter syntes som normalt.  Nästa gång himlafenomenet inträffar skriver vi år 2025.
Att månen också kallas vargmåne beror på att man i USA kallar årets första fullmåne för vargmåne. Som om det inte skulle räcka till med Halloween och Valentine´s Day har vi alltså nu också efterapat vargmånen i vår vokabulär.
Hur som helst skärpte kölden till ordentligt. Den 21 januari höll sig temperaturen mellan 14 och 21 grader medan den på morgonen den 22.1. på Kvarnbacken var nere i 23 grader. Men t.ex. i låglänta Veckjärvi finns uppgifter om en köld på ner emot 28 grader.
I fjol var det som kallast den 22 februari med en temperatur på -22 grader, nu var det alltså en grad kallare.
Rätt klart och fågelrikt
Kölden förde som det brukar med sig ett klart och soligt väder. Det betyder att procenten för sol- och klarvädret nu är uppe i nästan 30  Helt mulna blir inte heller de kommande dagarna och temperaturen håller sig strax under 10 köldgrader.
Den snö som föll den 19 januari har ökat på snötäcket som nu enligt Harabackas mätstation uppgår till omkring 30 centimeter. Det är betydligt mer än i fjol den här tiden.
Kölden har fört med sig talrikt med småfåglar som äter för brinnkära livet för att få den energi  som krävs. Vid fågelbordet denna morgon syntes bl.a. en koltrast, talgoxar, domherrar och en steglits.

Vinter. Bilden från Stenhuggaregatan den 21 januari är vintrigt snöig, solig och kall.

Gäster vid fågelbordet. På bilden tagen idag 22.1. syns en koltrast, talgoxe och domherre och vid fågelbrädet t.h. en steglits.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar