fredag 18 januari 2019

Det blev en gammaldags och kall snövinter

I skrivande stund är snödjupet 27 centimeter och det utlovas normala eller litet kallare temperaturer fram till månadsskiftet. En gammaldags snövinter med lämpligt med kyla har kommit.

BORGÅ. Den snöfront som drog in över regionen igår den 17 januari blåstes som vanligt upp i kvällstidningarna och på tv med stor dramatik. Sådant skedde aldrig tidigare, när det snöande litet kraftigare var det en del av vinterns normala företeelser.
Dessutom gick meteorologerna bet på kraften i snövädret då man utlovade upp till 30 centimeter snö och slutresultatet visade på 10-12 centimeter här i söder. Det berodde på att nederbördsområdet tog en mera sydlig rutt ut över Finska viken än man beräknat. Nu visar snödjupet i Harabacka på 27 centimeter medan det före snöfronten låg på 17 centimeter. Det går m.a.o. att skida både till Humla och Holken.
Litet kallare
För tillfället är medeltemperaturen -3,7 grader men fram till slutet av januari utlovas en snittemperatur på c. 7-9 grader.
Det tyder på en januaritemperatur på drygt 5 köldgrader när månaden är slut. Det är i sin tur helt i samklang med långsiktsvärdet på -5,1 grader. I fjol hade januari en medeltemperatur på -2,0 grader medan februari uppvisade hela -8,1 grader i snitt.
Det har varit någorlunda klart så här långt. Procenten för sol- och klarvädret är nu 24. Om det fortsätter med sporadiskt klart väder också till slutet av januari kan vi komma upp till nästan 30 procent vackert väder. Det skulle betyda att januari 2019 skulle hör till den klaraste tredje delen räknat från och med 2001. Men det är bara en av flera möjligheter eftersom det ännu återstår nästan två veckor av januari.

Morgonrodnad. Solen är på väg upp den 18 januari 2019 upp över ett snöigt landskap längs den gång- och cykelväg som löper parallellt med Jernbölevägen.


Snöigt. Den snö på c. 10 centimeter som föll den 17.1. förvandlade januari till en gammaldags snövinter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar