fredag 9 november 2018

Milt, grått och fuktigt

Det var visst Lill Lindfors som sa att ingen veterligen sjungit och prisat november, den gråaste av våra månader. Ja november är med undantag för den milda temperaturen just så som den brukar vara.

BORGÅ. För tillfället är medeltemperaturen +6,4 grader den högst noterade, men då har bara knappt en tredje del av november passerats.
En inte helt oäven gissning är ändå att november kan bli den mildaste, dvs. ha en medeltemperatur på högre än +4,9 grader, som noterades år 2000. Så långt fram som man ser, dvs. till den 22.11. enligt den svenska vädersajten klart.se, håller sig tämligen temperaturen längs en sjunkande skala hela tiden över 0-strecket, natt som dag. 
Normalt har november en medeltemperatur på +1,2 grader, räknat från 1974. Fram till 1999 var medeltemperaturen +0,7 grader och från 2000 till 2017 +1,9 grader, så det har blivit mildare. 
Mulet
Solen har man inte sett mycket av. Procenten för sol- och klarvädret ligger nu på 15. Normalt är november klar för 24 procent, men då är det skäl att betona att det var klarare förr, numera är november liksom höstarna överlag mulnare.
Regnmängden är nu uppe i 8 millimeter. I genomsnitt faller det nederbörd kring 20 dagar, men milllimetertalet brukar inte gå att fastställa p.g.a. att man inte kan hålla ute regnmätare för att det fryser på. Ibland lyckas det som i år  och tex. i fjol. Då var regnmängden 23 millimeter. Fuktigt är det ändå och det duggregnar s.g.s. dagligen. Till veckoslutet utlovas mera ihållande regn som ska avta på fars dag den 11.11.
Nästa gång det utlovas sol är kommande onsdag enligt Foreca men först söndagen den 18.11. enligt Meteorologiska institutet och norska sajten yr.no.



Grått men uppehåll. Svenska dagen den 6 november var som nästan alla övriga dagar under månaden mulen och mild. Turistströmmarna vid Gamla bron har också minskat jämfört med i somras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar