torsdag 15 november 2018

Det blir snart kyligare

Efter att temperaturen länge hållit sig ca 5 grader över det normala verkar vi återgå till för årstiden mera normala förhållanden fr.o.m. veckoslutet.

BORGÅ. Den 15 november ligger medeltemperaturen på 5,9 grader. Det är rekordvarmt för tillfället, eftersom den hittills högst noterade medeltemperaturen för november är 4,9 grader, dokumenterat år 2000.
Men snart vänder vinden fån syd- till nordväst och då blir det kallare. Nästa vecka råder ett halvklart väder med en temperatur kring tre, fyra minusgrader nattetid och någon plusgrad på dagen. I fall det fortsätter månaden ut blir medeltemperaturen för november litet under +3,0 grader.
Därmed följer november temperaturtrenden för hösten, dvs. september och oktober. Båda månaderna började med onormalt höga temperaturer men senast under månadens sista tredje del, alltså från den 20:e blev det kyligare och en hägrande rekordtemperatur förvandlades till en visserligen högt noterad temperatur men inget rekord, men nog ett tangerat.
I september den 20.9 var medeltemperaturen 15,7 grader men sjönk till månadens slut till 13,7 grader, tangerat värmerekord för september 2006.
I oktober var medeltemperaturen den 20.10. 8,8 grader för att mot slutet av månaden sjunka till 6,8 grader, vilket låg 2,3 grader under rekordåret 1992 som hade 9,1 grader i medeltemperatur.
Solglimt och månsken
November är mulen och åtta dygn var vi utan sol- och klarväder i Borgå. Så var fallet från den 6 till den 13.11. Men igår klarnade det mot sena eftermiddagen och kvällen så man både såg en solglimt och en halvmåne i vardande mot en stjärnbeströdd himmel. Det var klart för en fjärde del, vilket betyder att det den 15.11. har varit klart för 12 procent. 24 procent är normalvärdet.
Regnmängden är för tillfället 28 millimeter, mest regnade det den 12 och 13 november då det föll 16 millimeter totalt. Men i fortsättningen blir det torrare, kallare och vackrare, vilket sist och slutligen är att föredra jämfört med ett tjockt molntäcke, duggregn och varmare väder.



Månsken. I skymningen den 14.11. var himlen över Borgå ovanligt nog klar och man såg först månen och sedan stjärnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar