onsdag 15 augusti 2018

Sensommar i ljumma vindars tecken

Nu när de heta augustidagarna verkar ha kommit till sin ände är situationen i alla fall rätt bra. Vädret har fortsatt med för årstiden ett ljumt om också mera ostadigt väder och ser ut att fortsätta så fram till månadsskiftet.

BORGÅ. Med en medeltemperatur på 20 grader den 15.8. ligger vi ännu rekordhögt för augustis del, men det blir aningen svalare vilket indikerar en snittemperatur på något över 18 grader när månaden övergår i september. Det är nästan två grader högre än i genomsnitt.
När medeltemperaturen den 10.8. ännu var 21,5 grader innebär det en sänkning på 1,5 grader på fem dygn. Mest har dagstemperaturen sjunkit med c. 2 grader och nattempertauren med 1 grad i genomsnitt.
Mulet och rätt torrt
Det mera mulna och omväxlande vädret syns också i sol- och klarväderprocenten som sjunkit från 71 till 58 den 15 augusti, dvs. i närheten av normalvärdet för augusti.
Regnmängden växte med 19 millimeter i samband med den åska som drog in över Borgåregionen den 12.8. och är nu uppe i 44 millimeter. 
Men ännu är det torrt i naturen. Det tar sig uttryck i förtorkade små tallar och i björkarnas gula löv som singlar till marken. Gräsmattan har man inte behövt klippa på ett par veckor.
Med tanke på svampskörden är läget ändå inte kört. Situationen efter den torra och heta sommaren 2010 fortsatte med rikliga regn i september som fick svamparna att skjuta upp ur marken.
Däremot är skörden på åkrarna den sämsta på drygt trettio år, det syns i små ax och en kort tillväxt. På åkrarna nära Svenskborg har redan skördetröskorna varit i gång. 
Enligt meteorologiska institutets långsiktsprognos fortsätter vädret att vara tämligen varmt och ganska torrt ännu en bit in i september.


Sensommarblomster. Rabatten prunkar i Borgå men regnmätaren är som under så många dagar tom. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar