söndag 26 augusti 2018

Augusti ändå varm trots omslag i vädret

Trots ett omslag till normalt och svalare augustiväder den 26.8. blir augusti en av de varmaste månaderna. 

BORGÅ. Medeltemperaturen den 25.8. var 19 grader och ser enligt prognosen för slutet av månaden ut att stanna på några tiondelar över 18 grader.
Stämmer det blir augusti 2018 den fjärde varmaste sedan 1974. Rekordåret var 2002 då snittemperaturen var 19,2 grader. De heta dagarna blev 7 och varmast hade vi den 2, 3 och 10:e augusti med 30 grader. Det är en grad mindre än för sommarens varmaste dagar som noterades den 16–17 juli då temperaturen steg upp till 31 grader.
Ser vi tillbaka på den svala, ostadiga sommaren i fjol då maximitemperaturen var 25 grader och de heta dagarna uppgick till tre är skillnaden markant  jämfört med sommaren i år då vi räknar till 32 heta dagar (4 i juni, 21 i juli och 7 i augusti).
Oanade följder
Sol- och klarvädret är för närvarande 55 procent (52 procent normalt) och regnmängden visar på 79 millimeter (74 millimeter för augusti i genomsnitt). Den största nederbörden registrerades den 19–20.8. då det sammanlagt föll 38 millimeter regn.
Det fick oanade konsekvenser eftersom f.d. Valintatalo, nuvarande K-Market Linnankoskenkatu drabbades av översvämning då dagvattenbrunnarna vid gatan inte orkade svälja allt vatten utan det rann in i affären så att det stod 30 cm över golvet på morgonen när personalen kom på arbete. Det betydde att butiken ska renoveras och slutar med sin verksamhet. Affären var också annars på fallrepet men vädrets makter påskyndade en process som helt plötsligt måste verkställas mycket snabbare än förväntat.
September ser i belysningen av långsiktsprognosen ut att fortsätta varmare än normalt åtminstone fram till den 10 september.

Mulet väder. Söndagen den 26 augusti var övervägande mulen och sval med temperaturer mellan 13 och 18 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar