lördag 17 februari 2018

Soldagar på lut

Med knappt hälften av februari kvar fortsätter ett för årstiden normalt vinterväder med måttlig köld, litet snö och ibland till och med klart väder. Dessutom blir det klarare och klarare.

BORGÅ. Medeltemperaturen -4,9 grader är lika som på lång sikt räknat från 2001 men litet mildare om man utgår från år 1974 som visar på -5,7 grader som februari månads genomsnittliga temperatur. De närmaste tio dygnen blir det ännu litet kallare. Nätterna kan uppvisa ned mot 15 köldgrader medan dagstemperaturen pendlar kring och litet mildare än tio köldgrader.
Snödjupet i Harabacka mäts i dag den 17.2. till 19 centimeter, det är vitt överallt och det är ett gott skidföre Vinter-OS i PyeongChang till ära. Några större snöfall finns inte i sikte.
Mera sol
Det mulna vintervädret som i januari  uppgick till 9 procent vackert ligger nu kring 16 procent, men det fina i kråksången är att det ser ut att bli flera vackra än mulna dagar under både sportlovet och litet därutöver. Det är verkligen på tiden.
I bästa fall kan det betyda att sol- och klarvädret för februari stiger över 30 procent, vilket är det samma som på lång sikt. I fjol var det vackert för 31 procent, och både den kalla februari 2011 (-10,6) och 2007 (-9,6) var det 50 procent vackert, vilket är det vackraste vi upplevt i Borgå sedan 2000. Vi måste backa 24 år tillbaka för att komma fram till den rekordvackra februari 1994 med sina 71 procent sol- och klarväder. Då var det också -12,7 grader kallt i medeltal.



Hopp om mera sol. I dag den 17.2. var det vackert för ungefär 50 procent och det blir flera soldagar under sportlovsveckan som ligger framför oss. För tillfället har vi haft det klart för 16 procent i februari. Vyn är från åkrarna vid Harabacka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar