onsdag 7 februari 2018

Februari kom med klassisk vinter i släptåg

Närmare barndomens vintrar än nu i februari kommer man inte. Det är lämpligt kallt, det finns snö och emellanåt skiner solen.

BORGÅ. Efter de första dagarnas blida har vädret slagit om till det bättre och kallare. Som kyligast var temperaturen nere i 14 köldgrader den 3 februari, därefter har kölden varit måttlig och snötäcket har ökat till ungefär 20 centimeter. Skidspåren i Kokon går i normala slingor och det går att skida såväl till Humla och något har t.o.m. dristat sig till Holken, där det åtminstone igår fanns uppskidade spår, enligt uppgift av initierade som tagit sig dit.
Medeltemperaturen är nu ungefär den normala, dvs. -5,8 grader (5,7 på lång sikt), det har varit vackert för drygt 30 procent och den snö som faller är lätt och tilltalande köldsnö.
Likadant följer
Prognosen för de närmaste tio dagarna talar om en fortsättning i samma banor, någon bister köld finns inte i sikte, endast sol- och klarvädret verkar bli i knappaste laget.
Gissar man på en månadstemperatur för februari på 4–5 köldgrader ligger vi kanske ganska nära sanningen. Det ska ställas i relation till de senaste åren då februari varit rätt mild. I fjol var medeltemperaturen -3,2 grader, 2016 var den -0,5 grader och 2015 samt 2014 +0,2 grader. Också 2013 var rätt mild med -2,3 grader i genomsnitt. Det var så långt tillbaka som åren 2012 med -8,0 grader, 2011 med -10,6 grader och 2010 med -8,7 grader som februari senast var ordentligt kall.
Nu är det bara att njuta av vintervädret, skida, skrinna eller ta promenader, allt är möjligt för den som så vill.


Snövinter. Snön ligger nu nästan 20 centimeter djup. Bilden från den 4 februari är tagen i närheten av Ishockeyvägen vid Pepot sandgrop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar