onsdag 27 december 2017

Julen mild, delvis solig och vit

Julen 2017 i Borgå firades under rätt hyggliga omständigheter. Vädret var milt, tidvis sken solen från en klar himmel och det fanns snö på marken, inte mycket, men i alla fall.

BORGÅ. Som det omnämndes i ett tidigare inslag i väderbloggen i december blir jularna mildare och de firas allt oftare utan snö.
Årens julhelg hade temperaturen -3 – +1 på julafton; -3 – +2 på juldagen och -1 – +4 på annandag jul. Den 24.12. var halvklar och dessutom decembers klaraste dag, juldagen var det vackert för 1/4 medan annandag jul var helt mulen. Julaftonen var fri från nederbörd medan det föll litet snöslask på juldagen och mycket på kvällen den 26.12.
Om julen var vit kan diskuteras. Inne i centrum fanns det mycket litet eller ingen snö, samma gällde Vessö vid havsbandet.
Men t.ex. på Harabackas åkrar, vid Maren och Kokon – alltså på  mera vidsträckta områden där hus inte värmde upp omgivningen – låg det snö på ett underlag av blöt is och förhårdnad snö. Mätstationen i Harbacka visade under julen 4,3 respektive 2 cm snö från den 24 till den 26.12.
I dag den 27.12. försvann sedan snön med det regn som fallit under dagen och med en dagstemperatur på upp emot +4 grader. Den snö vi hade under julen låg i själva verket kvar fr.o.m. den 12.12. dvs. i 15 dygn, vilket är den längsta snöperioden för i höst och vinter.
I fjol var julen svart liksom året innan. Också 2013, 2011, 2007, 2006 och 2003 fanns den ingen snö till julen, räknat sedan år 2000.
December ser ut att bli mildare än i fjol. Medeltemperaturen är nu +0,9 grader jämfört med -1,1 grader förra året. Sol- och klarväder har vi haft för 8 procent och det har fallit nederbörd av olika slag 20 av 25 dagar.



Juldagsväder på Vessö. Solen sken i sex timmar på juldagen, vilket också gällde på Vessö. Men det var snöfritt liksom isfritt.



Juldagsväder. Det fanns en del snö på marken i Borgå under juldagen. Observera vattentornet som skiftar i rött julen till ära.



Annandag jul. Snön hade decimerats i Harabacka under julens sista dag, men på kvällen föll det snöslask och regn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar