tisdag 19 december 2017

Ännu finns det chans till vit jul

Osäkerhetsmomentet är stort men det finns ännu en chans till vit jul.

BORGÅ. För tillfället finns det snö i Borgå. Mätstationen i Harabacka visar på 8 centimeter snö och snön ligger vit på åkrar och ängar också om det inne i centrum och t.ex. på Vessö vid kusten redan är nästan helt snöfritt.
Prognosen till julhelgen går lätt att kontrollera på Ilta-Sanomats nya app Paras sää som parallellt visar väderutsikterna 9 dygn framåt för Meteorologiska institutet, Foreca och yr.no (Norges meteorologiska institut). Alla utlovar först blidväder och litet regn men fr.o.m. fredag blir det litet kallare med temperaturer från -4 till 0 grader.
Det avgörande är ändå att det också prognosticeras om aningen snö eller snöslask mot kvällen den 23.12. och för Meteorologiska institutets del också om fortsatt snöfall på julaftonen då temperaturen varierar kring 0-strecket.
Eftersom den gamla snön som föll den 12.12. och antagligen då ännu ligger kvar till en del och kanske i så fall späds på med litet ny vit snö är det möjligt att vi upplever en vit jul i motsats till de två föregående åren.
Efter jul stiger temperaturen igen mot +5 grader och det regnar så det är hugget som stucket om snön ligger kvar till nyår.
Medeltemperaturen är som bäst +1,0 grad, vilket är fyra grader högre än normalt för december. I fjol var medeltemperaturen i december -1,1 grader men julen liksom nyåret firades utan snö. Den bestående snön kom sedan den 2.1.2017 i fjol.
Hösten och speciellt december har varit mildare än normalt. För höstens del är medeltemperaturen +6,6 grader 0,6 grader högre än genomsnittet på 6,0 grader räknat från 1974 men ungefär den samma som medeltemperaturen räknat från 2001 som är 6,7 grader.
Fortsatt milt
Den färska långsiktsprognosen på Meteorologiska institutets hemsida för december-februari berättar om en vädertyp med en knappt en grader högre medeltemperatur i genomsnitt.
I oktober var det som kallast -4 grader, i november -6 grader och i december också -6 grader.
Sol- och klarvädret för december är nere i blygsamma 5 procent, vilket är rekordlågt. Fem dagar har det varit vackert för 1/8 och två dagar för 1/4. Enligt prognosen finns det chans för klart väder i någon form under fyra dagar fram till jul så i bästa fall kan procenten för sol- och klarvädret stiga mot 10 procent, dvs. det samma som det var för december i fjol.


Ovanligt klart. Den 18 december lyste solen i omkring sju timmar vilket betydde att dagen var klar för 1/4. Som man ser på bilden finns det ännu snö på åkrar och ängar norr om Kokonbacken.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar