tisdag 17 oktober 2017

Första frosten en månad senare än normalt

Frosten slog till en månad senare än i genomsnitt denna regniga och mulna oktober.

BORGÅ. Som det nu ser ut verkar oktober bli den mulnaste och regnigaste som bokförts.
Sol- och klarvädret ligger nämligen nu på 9 procent. Den hittills mulnaste oktober dokumenterades 1974 då procenttalet var 18. I genomsnitt är oktober vacker för 36 procent.
Men nu under skolornas höstlov utlovas i alla fall halvklart till klart under tre till fyra dagar, vilket indikerar att procenten sol- och klarväder till nästa söndag kunde ligga vid ungefär 18. Sedan hänger allt på hur slutet av månaden utformar sig, dvs. dagarna mellan den 27 och 31.10. Som helhet blir årets oktober månad i alla fall en av de mulnaste.
Regnmängden är för tillfället uppe i 169 millimeter. Den hittills största regnmängden i oktober är uppmätt 2008 då den var 188 millimeter. Om det alltså regnar mer än 19 millimeter under fortsättningen av oktober blir det nytt regnrekord. Det är mera sannolikt än osannolikt.
Det regniga vädret har varit katastrofalt för lantbruket, enligt uppgifter i pressen är 10 procent ännu oskördat och ruttnar på åkrarna. Sämst på trettio år kan man läsa i dagens tidning.
Frost
Frosten kom sent denna höst, den 17.10. I genomsnitt sker det den 18 september och i fjol den 19 september.
Frostens ankomst skedde under ovanliga former. Nu fanns det frost i gräset den 17.10 då temperaturen som lägst visade +4 grader på morgonen. Men den 12.10. då temperaturen var nere i +1 grad förekom ingen frost, vilket borde ha varit det normala. Antagligen berodde det då på att det var så vått och fuktigt att det inte bildades någon frost.
Medeltemperaturen är nu i mitten av månaden 7,9 grader, dvs. cirka två grader högre än i genomsnitt. Men kalla vindar börjar dra in från norr mot slutet av veckan, så kanske vi när oktober går mot sitt slut landar på en medeltemperatur på en grad över det normala.



Dåliga skördeutsikter. Så här ser det ut på en åker sedd från Borgbackens parkeringsplats i riktning mot norr. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar