måndag 9 oktober 2017

Det blöta och milda vädret fortätter

En betydligt blötare och framför allt mulnare oktober är ett faktum när månadens första tredje del närapå är passerad. Och någon avgörande förändring finns inte i sikte.

BORGÅ. Med en medeltemperatur på 8,7 grader ligger vi närmare fyra grader över genomsnittet för oktober. Mildast var det i oktober 2000 då medeltemperaturen var 9,1 grader så det är inte långt dit.
Men det förutsätter mulet och varma nätter också i fortsättningen. Så ser det ut på ett undantag när åtminstone i tio dagar framåt om prognoserna håller streck.
Frosten borde ha slagit till första gången i höst den 18.9. men nu kan det hända att frosten kommer rekordsent om det då inte sker den 12.10. som långtidsprognosen tycks utvisa. Rekordet är från oktober 1980 då frosten var ett faktum först den 23.10. 
Mulet
Så här mulet i oktober är mycket ovanligt. För tillfället har det varit vackert för en åttondel två gånger på nio dygn, vilket ger ett procentvärde på knappa 3. Mulnast i oktober hade vi 1974 då det förekom sol- och klarväder för 18 procent, följt av oktober 2006 då procenttalet var 22. I genomsnitt är oktober vacker för 36 procent. I fjol var oktober vacker för 27 procent.
Det mulna vädret har åtföljts av rikligt med regn. I detta nu har det regnat drygt 80 millimeter under sju av nio dygn. I genomsnitt regnar det c. 90mm i oktober. Men de senaste två åren har varit betydligt mindre regniga. Förra året var regnmängden i oktober 34 och 2015 bara 20 millimeter.
Frost eller inte
Forecas prognos för de kommande 10 dygnen visar på regn under sju dagar men också litet mera sol från fredag till söndag. Temperaturen växlar mellan 10 grader på dagen och omkring 7 grader nattetid, med undantag för morgonnatten den 12.10. då temperaturen kan gå ned till +2 grader och det då ligger nära till hands att den första frosten är ett faktum. Meteorologiska institutet förutspår nämligen samma låga temperatur kommande torsdagsmorgon. 



Höstprakt. Den 8 oktober bjöd på ett hyggligt väder med höstliga färger mellan regnskurarna nere vid västra åstranden i närheten av kanonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar