tisdag 15 augusti 2017

Åska och varmt

Första hälften av augusti har fört med sig sommarens varmaste väder och en ordentlig åskfront.

BORGÅ. Medeltemperaturen är nu 17,9 grader, dvs. en och en halv grad högre än medeltalet för augusti, men väntas sjunka i.o.m. kallare nattemperaturer längre fram.
Men augusti blir ändå ohotat sommarens varmaste månad eftersom juni hade 13,2 och juli 15,7 grader i genomsnitt jämfört med normalvärdena 15,1 och 18,0 grader.
Sol- och klarvädret är nu uppe i c. 50 procent (58), vilket innebär ett ganska ombytligt väder men ändå utrymme för sol.
Det kraftiga åskvädret som drog in från väst lördagskvällen den 12 augusti förde med sig stormvindar, och regn som på Vessö uppgick till 19 millimeter under den första timmen, därefter föll det bara ett par millimeter till. I Borgå blev regnmängden ändå så pass hög som 27 millimeter.
Träd föll på flera håll och vattnet steg i Borgå å så att bottenplanet i tidigare Läkarcentralen i korsningen av Stadshusgatan oh Ågatan översvämmades. En så här kraftig åska har vi inte haft sedan sommaren 2010.
Ny het dag
Åskan föregicks av varma vindar som fick dagstemperaturen den 12.8. att uppgå till 25 grader. Dagen var därmed sommarens tredje heta dag.
Regnmängden i juli är nu uppe i 80 millimeter (74 normalt) och kommer antagligen att stiga mot 100 millimeter eller mer innan augusti är slut.
Ett ovälkommet sommarfenomen i viken till Varpet och Nyvarpet intill Långholmen är de stora skarorna av skarv som nu flyttar sig över vattnen allt närmare människor och bebyggelse. 


Ovälkommet. Skarvarna har börjat göra påhälsning i stora skaror i viken utanför. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar