onsdag 22 mars 2017

Det drar ihop sig till islossning

I ett tidigare inlägg antog jag att isen i Borgå å knappast försvinner i mars. Nu är jag ändå benägen att revidera min åsikt. Islossningen har inletts och ån kan vara isfri innan vi övergår till april.

BORGÅ. Vattnet strömmar nämligen redan fritt under Mannerheimgatans bro liksom under Gamla bron. Mellan broarna syns också öppna stråk med vatten framför åbodarna i riktning söderut.
Men riktigt säker kan man inte vara ännu. Det utlovas visserligen något mildare väder till veckoslutet men nästa vecka ligger dagstemperaturerna kring tre-sex plusgrader och nätterna uppvisar tidvis temperaturer ned mot fyra till sex köldgrader. Helst ska isen smälta dygnet runt för att islossningen ska fortskrida.
I fjol gick åisen den 31.3; 2015 den 10.3. och 2014 den 28.3. Men därförinnan skedde islossningen den 20.4. år 2013 och den 12.4. år 2012. Ja, ända tillbaka till 2008 försvann isen också först i april. I genomsnitt försvinner åisen den 13 april.
Efter mulna och halvklara dagar med regn och snöslask utlovas förutom kommande lördag ett soligt men rätt kyligt vårväder med dagstemperaturer betydligt under 10 grader grader fram till månadens slut. Upp till 10 grader blir det knappast längre i mars, men också den prognosen kan man hamna att revidera.


Islossning i sikte. Vattnet strömmar redan fritt under Mannerheimgatans bro den 22 mars. Det kan betyda att åisen försvinner i mars liksom under de tre senaste åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar