torsdag 9 mars 2017

Den termiska våren är på antågande

Den termiska våren för i år kan bekräftas först efteråt men innebär att medeltemperaturen bestående håller sig över 0 grader. Förväntningarna kan i bästa fall infrias redan från och med veckoslutet den 11-12 mars om det inte blir kallt på nytt, men så ser det inte ut åtminstone nu.


BORGÅ. Nej, nu utlovas sol eller halvklart och dagstemperaturer på upp till 8 grader kommande vecka medan nattemperaturen håller sig på båda sidor om 0-strecket.
Ovanligt är det inte, våren har kommit tidigt de senaste åren, och statistiskt sett skall den termiska våren i vår region inträffa mellan den 26 mars och de första dagarna i april.
Tidig var våren i Borgå 2015 då medeltemperaturen sedan den 18 februari till den 12 mars låg över 0 grader. Sedan kom ett litet bakslag men den 25 mars blev det sedan termisk vår.
Också 2014 var våren tidig. Medeltemperaturen låg över 0-strecket fr.o.m. sista veckan i februari fram till den 15 mars, då en fem dygns köldperiod med nattemperaturer ner mot 12 köldgrader och dagstemperaturer på omkring 0 grader betydde ett litet bakslag i vårens framskridande. Men från den 21.3. började den termiska våren 2014. Och 2016 blev det termisk vår den 27 mars, dvs. helt enligt det normala.
Ännu snö
Snö finns för närvarande med en tjocklek av 12 cm enligt mätstationen i Harabacka efter snöfallen den 7-9.3. Men blir det som väntat betydligt mildare inom kort beskattas snötäcket snabbt. Först blir gatorna bara, sedan åkrar och ängar och tills sist försvinner snön i skogen och på sluttningarna mot norr. I mitten av april brukar snön i regel ta adjö.

Efter en inte direkt kall eller snörik men ändå seg, rätt grå och tråkig  vinter med sågande temperaturer upp och ned är våren mer än välkommen. Men vi ska inte ropa hej riktigt ännu.
Inte så sällan kommer det ett bakslag då ett vitt snötäcke sveper in naturen, ofta till påsk. Nu är emellertid påsken rätt så sen, långfredagen är den 14 april. Men för all del, det har också hänt att det snöat till valborgsfirarens förtret den 1 maj, vilket var fallet 1976 och 1978. Snöslask föll det också den 1 maj 1981, 1999, 2005 och 2011. 


Sol på marsisen. Den 6 mars lyste solen klart över isen på Vessö. Blir det termisk vår inom kort betyder det också att isen försvinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar