torsdag 17 november 2016

Vintern tog farväl - åtminstone tillfälligt

Den snö som gladde åtminstone barn och hundar försvinner i rask takt men det finns hopp om en förändring i slutet av nästa vecka.

BORGÅ. Med temperaturer på omkring 5-7 värmegrader under den närmaste veckan  är chansen för att snön försvinner överhängande. På Borgå å mellan Gamla bron och Alexandersgatans bro strömmade det redan vatten genom sprickor i isen i dag den 17.11. Ett normalt grått höstligt novemberväder med värmegrader är ett faktum.
Den snö som började falla den 2 november och ökade veckan därpå började för några dagar sedan naggas i kanterna. Som mest hade vi drygt 20 centimeter snö kring den 10 november men i dagsläget är snötäcket inte mera än 14 centimeter i Harabacka och minskar hela tiden. 
Normalare temperatur
Också väst- sydvästliga vindar har inneburit att medeltemperaturen stigit till omkring tre köldgrader och kanske stannar på nära 0 grader när månaden tar slut.
Det skulle betyda att vi bara får cirka en en grad kallare medeltemperatur än normalt. I fjol var november varm och hade en medeltemperatur på över +2 grader.
November har också efter några soldagar under köldperioden i början uppvisat normala siffror för sol- och klarvädret som nu är cirka 10 procent, dvs. 14 procentenheter under långsiktsvärdet. Förra november var det vackert för 15 procent.
Men det finns hopp. Enligt meteorologens långsiktsprognos föreligger ännu chansen för ett kyligare väder med temperaturer kring 0 grader i slutet av nästa vecka och ännu något kallare i början av december. Den nederbörd som faller blir i så fall snö så julen kan bli vit ändå i motsats till i fjol.


Grått och vått och milt. Det flödar vatten på isen mellan Gamla- och Mannerheimgatans bro. Vintern återgick till höst.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar