tisdag 8 november 2016

Mest snö i Borgå

Iltalehti citerar i dag Meteorologiska institutet som meddelar att det under natten och i dag har snöat mest i Borgå.

BORGÅ. Meteorologen Eerik Saarikalle konstaterar ändå att snömängden inte är exceptionell fastän vintern inletts tidigt. Mest snö har det fallit i Borgå som fått 12-15 centimeter, följd av Esbo och Vanda. På Meteorologens hemsida för Borgås del kan man läsa att snödjupet i Haraback för tillfället är litet på 20 centimeter. Efter veckoslutet förutspås upptill 40 centimeter snö i Borgå.
Det ovanliga i detta nu är att det vanligtvis finns mest snö i norr den här tiden, inte i söder.
Men snökanonfenomenet över den fritt svallande Finska viken späder på med mera snö som väntas fortsätta ymnigt i dag och i morgon och flera dagar framöver. Vädret fortsätter också att vara kyligt åtminstone en vecka.
Tidigast 1941
I förra väderinslaget konstaterades att snön i Borgå kom rekordtidigt, dvs. den 2.11 och att förra rekordet var från november 2002 då den första snön som blev kvar kom den 8.11.
I Mtv3 :s väderruta igår konstaterades att det bara en gång fallit en första snö tidigare i söder, nämligen för 75 år sedan, hösten 1941.
Mildare
Medeltemperaturen sjunker stadigt dag för dag och rör sig som bäst kring tre köldgrader men mot slutet av nästa vecka stiger dagstemperaturen över 0 grader medan nattemperaturen ligger någon grad under 0-strecket.
Nederbörden faller i det skedet både i form av regn, snöslask eller snö. Huruvida snön stannar kvar eller försvinner är omöjligt att säga, men hur som helst blir det snömodd och blött före om prognosen håller streck.


Mat åt hungriga. Fågelmaten är nu nödvändig när snön vräker ned.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar