torsdag 15 september 2016

Nu börjar hösten på allvar

Efter en resa till alplandet Österrike var det bara att konstatera att vi lever på nordligare breddgrader. En värmebölja i Österrike och grannländerna i början av september med dagstemperaturer på upp till 30 grader blev igen helt normala 20 grader på dagen och ner mot 5 grader på natten i Borgå.

BORGÅ. Men vädret i Borgå har varit bra under första hälften av september. Efter skyfallet på 45 millimeter den 3.9. har det varit torrt och oftast soligt. Det innebär nu i mitten av september att medeltemperaturen ligger på 13,7 grader, att sol- och klarvädret är höga 64 procent och regnmängden 47 millimeter under tre regndagar.

Omslag

Men vädertypen slår om. De närmaste två veckorna blir betydligt kyligare med en genomsnittstemperatur på drygt 11 grader, halvklart till mulet och sporadiskt med regn.
Slår prognosen in blir september månads temperaturmedeltal c. 12,5 grader medan det blir klart för ungefär 45-50 procent. I genomsitt har vi 11,9 grader i september och vackert för 46 procent. Regnmängden följande två veckor är ännu omöjlig att förutse, men hösten börjar i alla fall på allvar nu.
I fjol var medeltemperaturen i september 13 grader, det var vackert för 46 procent och det föll 64 millimeter regn under 14 regndagar.
Långtidsprognosen för i höst talar om ett litet mildare väder än normalt. Förra hösten var både oktober men i synnerhet november mildare än i genomsnitt, samma gällde också december.
Någon frost har inte förekommit ännu, i genomsnitt sker det den 18.9.

Blomsterprakt. Växtligheten i Japanska parken på Kvarnbacken har fått höstfärger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar