måndag 19 september 2016

Frosten slog till en dag efter genomsnittet

Illusionen om en frostfri september kom på skam morgonnatten den 19 september, en dag efter datumet då den första frosten kommer i genomsnitt i Borgå.


BORGÅ. Temperaturen hemma på Kvarnbacken visade på +2 grader som kallast morgondagen måndagen den 19 september, medan Kvarnbackens skolas mätare visade +1 grad och Harabackas +0,3 grader.
Men hur som helst fanns det frost i gräset utanför huset den klara och vindstilla  morgonatten då World Cup i ishockey fick en tidigt på benen. Men sedan blev det mera mulet och litet varmare med c. fem värmegrader kring åttasnåret - och frostfritt.
Den första frosten är inte det samma som att temperaturen skulle vara noll eller lägre, den dagen kommer i genomsnitt senare, dvs. den 23.9; fastän den kan uppträda samtidig med den första frosten såsom 2006 då det var 0 grader och frost samma datum den 16.9.
Det tidigaste datumet för den första frosten går tillbaka till 1984 då det skedde den 26.8. medan det var 0 grader först den 14.10. 
Den senaste datumet för den första frosten dateras till den 23.10. och året skrevs då 1980. I fjol kom den första frosten rätt sent den 5.10.2015. Normalt blir det frost i september.

Litet regn

Det ovanliga med september är att det har varit torrt och att det i skrivande stund har gått 16 dygn sedan det senast regnade. Normalt regnar det drygt 80 millimeter under 14 regndagar. Nu är de tre och regnmängden 47 millimeter.
Dagarna har varit tämligen klara med ett procenttal för sol- och klarvädret på omkring 60 (46 normalt) och medeltemperaturen är än så länge c. en grad över genomsnittet på 11,9 grader. 
Men fortsättningen på september ser ut att ha en temperatur på omkring 14 grader på dagen och fem på natten, vilket skulle tyda på en slutlig medeltemperatur på litet över 12 grader, dvs. det normala. I fjol var det mildare med en snittemperatur på 13,0 grader i september.




Dags för första frosten. Den 19 september kom den första frosten till Borgå, en dag efter genomsnittet. Foto: Nätsidan: Frost in my garden, commons wikimedia.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar