måndag 22 augusti 2016

Ostadigt fram till slutet av sommaren

Det för sommaren 2016 typiskt ostadiga vädret forsätter fram till slutet av augusti.

BORGÅ. Men samtidigt har den kyligare vädertypen som rådde i någon vecka förbytts i en varmare i.o.m. ljumma vindar från sydost. T.ex. i natt den 22.8. gick temperaturen inte ner under 17 grader och igår på söndag var det snudd på hetta med en dygnstopp på 24 grader.
Ännu regn
Men regnen fortsätter, och som det nu ser ut verkar augustis regnmängd att uppgå till närmare 70 millimeter. I så fall skulle sommarens totala nederbörd ligga kring 260 millimeter, vilket är c. 20-25 millimeter mer än i genomsnitt för en sommar.
Temperaturen i augusti verkar stanna på under 17 grader i genomsnitt, dvs. rätt typiskt för augusti. Också för sommaren som helhet blir temperaturgenomsnittet rätt nära det normala.
Mulet
Sol- och klarvädret tycks däremot inte bli högre än kanske 45 procent i augusti, vilket skulle indikera ett procenttal på likaledes 45 för hela sommaren, dvs. 10 procentenheter mindre än i genomsnitt.
Med 9 heta dagar 2016 ligger årets sommar också hälften under det långvariga medeltalet på 18 heta dagar. Senast vi hade en sommar med minst trettio heta dagar var 2014 då vi räknade till 32 heta dagar; alltså dagar med minst 25 grader varmt. I fjol var de heta sommardagarna fem.



Vackert vid träsket. I mitten av augusti hade en vit molnbank lägrat sig över det ostliga skogspartiet vid Sondby träsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar