måndag 15 augusti 2016

En känsla av höst

Nu i mitten av augusti har vädret närmast påmint om ett milt höstväder, omväxlande, regnigt och rätt svalt.

BORGÅ. För tillfället är medeltemperaturen i stort sett som det normala för hela augusti, dvs. 16,5 grader. I fortsättningen verkar det bli något varmare, men om man vågar sig på en gissning blir genomsnittstemperaturen knappast högre än kring 16,8 grader, vilket är exakt det samma som för augusti förra året. Varmast var det i början av augusti då det sju dagar var 21 grader, kallast natten till den 12.8 med en temperatur på 7 grader.

Mulet och regn

Skillnaden i sol- och klarväder jämfört med i fjol är ändå markant. År 2015 var augusti vacker för 75 procent, för närvarande har det varit vackert för c. 45 procent i augusti.
Regn har också förekommit ungefär var annan dag i genomsnitt. Regnmängden ligger nu kring c. 35 millimeter. I genomsnitt regnar det drygt 70 millimeter i augusti, så regnvärdena är helt normala. Mera nederbörd blir det hur som helst. I fjol föll det 55 millimeter nederbörd i augusti.
Regnen har gjort att nya svampar dyker upp. Däremot går blåbärsplockningen mot sitt slut, men säsongen inleddes som någon kanske minns rekordtidigt i slutet av juni. Är man intresserad av lingon lyser det rött i skogen litet här och var.

Högt vatten

Det ostadiga vädret syns också i form av ett högt vattenstånd. På Vessö har det som högst varit kring 50 cm över normalt.
Samtidigt har vattentemperaturen envist hållit sig litet över 20 grader, trots att det blåst friskt och t.o.m. hårt från syd till väst i s.g.s. två veckor. För tillfället har vinden mojnat och slagit om till nord, vilket tyder på mera normala temperaturer i havsvattnet.

Spridda skyar. Första hälften av augusti har varit ostadig och rätt mulen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar