måndag 25 juli 2016

Med värmen kom också algerna

Det återkommande otyget med blommande blåalger var ett faktum på Vessö lördagen den 23 juli. En grön soppa breder ut sig s.g.s överallt i Finska viken som bäst.


BORGÅ. Ja, det behövdes bara rätta vindar och värme för att den oönskade effekten skulle manifestera sig. När nordanvindarna övergick till syd och dagstemperaturen gick upp till 22-23 grader kom också algerna till vårt grunda innanhav och stränder.
Det betyder ju inte att allt är dött, det finns fisk och det nappar på metspö men en sim- eller för den delen fisktur är inte lockande.
Så här fortsätter det antagligen ännu en tid för till tisdag den 26.7. utlovas i våra trakter sommarens högsta temperatur på upp emot 30 grader. Och även om de heta dagarna kanske inte fortsätter efter det är det fortfarande så varmt att algerna finns kvar.

 Låga månadsmedeltal

Som bäst är medeltemperaturen några tiondelar över 17 grader och med en knapp vecka kvar av juli blir månadsmedeltalet nära 17,5 – 18 grader, dvs. lägre än det långvariga medeltalet som är 18,9 grader, räknat sedan 2001.
Sol- och klarvädret är nu 36 procent, vilket är det samma som det lägst noterade för juli, men klart väder är inte uteslutet mot månadens slut så procenten för sol- och klarvädret kan stiga mot 40, vilket fortfarande är lågt.
De rikliga regn som föll i början och mitten av juli slutade för tillfället fredagen den 15.7. då det i Borgå föll hela 30 millimeter och på Vessö 16 millimeter i samband med en svag åska. Nederbördsmängden är nu uppe i 79 millimeter, dvs. 16 millimeter högre än normalt, som är 63 millimeter.



Osmakligt. Algblomningen var ett faktum förra lördagen och fick havet att anta en sjukligt grönaktig färgton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar