fredag 27 maj 2016

Urbanidagen lovar gott

Igår kom månadens andra större regn på 16 millimeter men nu smyger sig sommaren tillbaka. Maj har i huvudsak fungerat som en extra sommarmånad med sol och värme.

BORGÅ. Urban eller Urbanidagen den 25 maj är en märkesdag enligt Bondepraktikan. Så här säger den om Urbandagen:
Om Solen S:t Urbani dag klar skin:
Då blifwer det år nogsamt win,
Regnar det då så kommer stor skada på henne,
Med lång förfarenhet gifwes tillkänna,
Pingesdag sällan god,
Sätt ditt hopp till Gud med fritt mod.
Sist i Maj månad knoppas eken,
Fullkomnas knopparna är det ett godt tecken,
En god ollon derefter mån´ komma,
Som mången gör stor lycka och fromma.

En solig och klar Urbanidag är enligt gammal folktro ett gott tecken för sommaren. I södra Sverige räknas Urbanidagen som gränsen mellan vår och sommar.
Här i Borgå stiger igen medeltemperaturen dag för dag och går antagligen upp till litet över 13 grader för maj som helhet.
Men regnen igår och det litet mulnare vädret fram till slutet av månaden gör att sol- och klarvädret stannar på två, tre procentenheter över 70. Därmed slås inte något nytt rekord för maj som noterades 1976 då det var vackert för 77 procent.
Mycket mera regn faller det heller inte enligt prognosen utan regnmängden stannar vid litet på 30 millimeter, nu är den 32. I medeltal regnar det omkring 45 millimeter i maj.
Medeltemperaturen för den första veckan i juni förutspås bli cirka 17 grader, i genomsnitt har juni en medeltemperatur på litet under 16 grader, så det ser inte alls så illa ut som i fjol i juni då genomsnittstemperaturen var 13,5 och året innan 13,9 grader, men mycket kan förstås ännu ändra sig.



Halvklart och vindstilla på Vessö i mitten av maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar