onsdag 11 maj 2016

Från sommar tillbaka till vår

En ovanligt vacker och varm sommaraktig inledning på maj ser nu ut att övergå i mera normalt vårliga banor, det blir kyligare, något mulnare och mera regnigt.

BORGÅ. De tio första dagarna i maj uppvisade ett sol- och klarväder som jag inte noterat tidigare och som uppgick till till hela 99 procent. Bara den 1 maj var mulen för en åttondel, alla övriga dagar klara.
Det varma vädret fick träd och buskar att explodera av grönska. I Japanska parken norr om stadsbiblioteket blommade körsbärsträden, men inte längre än någon vecka.
I skogen på Vessö blommar också blåbären kraftigt och blir pollineringen normal väntar ett gott blåbärsår för tredje året i följd.

Låga nattemperaturer

Medeltemperaturen t.o.m. den 10 maj på 12,4 grader fördelades så att medeltalet för dagstemperaturen låg på 20,2 grader och för nattemperaturen på 4,5 grader. Medeltalet till natten drogs ned på grund av att den tidiga morgontemperaturen under de fyra första dagarna i maj var nere i +2 grader. Sedan blev det mildare. Varmast var det för sin del den 10 maj med 23 grader. I Mäntsälä uppmättes samtidigt våren första heta dag med över 25 grader.

Regn i sikte

Något regn har det inte fallit fram till 10.5. men natten till den 11 maj kom det några droppar. Samtidigt slog vinden om till nord, vilket fick ytvatten på Vessö att sjunka från 13 till 6 grader.
Nu utlovas t.o.m. kraftiga regn till lördagen den 14 maj med en nederbörd på närmare 20 millimeter. Det blir också mulnare med ett i huvudsakligen normalt halvklart vårväder samt dagstemperaturer på c. 15-16 grader och nattemperaturer på omkring 7-8 grader,
När maj går mot sin sista tredje del verkar det igen blir varmare, vilket kan innebära att medeltemperaturen blir närmare 13 grader. Årets maj månad skulle i så fall höra till de fyra varmaste under drygt 40 år, men allt beror på hur månadens sista tredje del utfaller.


Blomning i rött. Körsbärsträden blommade vackert kring den 5 maj i Japanska parken eller Den japanskt inspirerade författarparken, som den egentligen heter.


Blåbär i blom. Också blåbären blommar på Vessö. Om allt går bra blir det ett tredje gott blåbärsår 2016.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar