onsdag 13 maj 2015

Våren går framåt med handbromsen på

Majvärmen har än så länge bara varit sporadisk. I samband med ett för årstiden mulet väder innebär det att vi sannolikt får vänta på sommarvärme tidigast i slutet av månaden. I nyheterna har det talats om en vårsådd som är en och en halv vecka senare än normalt.

BORGÅ. Det sägs att temperaturen på årsbasis tenderar att jämna ut sig, dvs. att om t.ex. vintern har varit mild blir det förr eller senare kyligare än normalt. Det här är en sanning med modifikationer för årsmedeltalet varierar också det kraftigt. Genomsnittet för årsmedeltemperaturen är drygt 5 grader men variationerna pendlar mellan 7,6 grader 1975 till huttriga 2,4 grader 1985.
Men om vi ponerar att temperaturen tenderar att jämna ut sig på årsbasis har vi som bäst ett ordentligt värmeöverskott. Januari hade en medeltemperatur på -2,1 grader och när medelvärdet är -5,2 grader var månaden 3,1 grader mildare än normalt. I februari var värmeöverskottet hela +5,9 grader; det var varmt för +0,2 grader medan det långsiktiga medeltalet är -5,7 grader. Mars hade +2,2 i medeltal, dvs. 3,7 grader högre än i genomsnitt. För april är motsvarande siffror +5,4 jämfört med medelvärdet 4,0, dvs. april var 1,4 grader mildare än i genomsnitt. Summa summarum innebär det att värmeöverskottet för januari-april är 14,1 grader. 
Nu verkar det som om maj skulle få en medeltemperatur på omkring 9 grader, vilket är 1,6 grader lägre än i genomsnitt. Samtidigt ser det ut som om maj inte skulle ha varit så här kylig sedan 1999 då medeltemperaturen landade på 8,3 grader.
Enligt Forecas prognos blir det upp emot 16 grader sista veckan i maj men vi lär få vänta på att 20-gradersstrecket överskrids först i juni.
Hur sommaren ser ut är förstås ännu omöjligt att säga, en amerikansk långtidsprognos indikerar
1-1,5 grader högre temperaturer för sommaren än i genomsnitt.
Procenten för sol- och klarvädret i maj är i detta nu bara drygt 30 procent, dvs. hälften av det normala. Den mulnaste maj inträffade de facto i fjol då det var vackert för 42 procent.




I väntan på sommar och sol. Ett flertal båtar har redan sjösatts i Borgå å men vädret lockar inte till långfärder än så länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar